„Вила Ямбол“ разкрива тракийски тайни за добро вино в новия сезон на „Ловци на храна“

Шеф Андре Токев и Събин гостуват в една от най-старите изби в България

 

В следващият епизод на предаването за кулинарен туризъм  „Ловци на храна“ традициите на траките във винопроизводството ще отведат шеф Андре Токев и асистентът му Събин Ранков в една от най-старите изби в Южна България – „Вила Ямбол“. Винарната посреща „ловците“, където заедно с домакина и изпълнителен директор Красимир Аврамов се включват в гроздобера. Разговорите между Красимир Аврамов и шеф Андре Токев ще ги отведат в лозовите масиви на винарната край село Тенево, където са селектираните червени и бели лозя, сред които и Каберне Фран, Мерло и Пети Вердо.

trud3-web trud1-web„Траките са използвали виното за връзка с боговете и са имали специални ритуали, чрез които са се свързвали с божественото именно чрез тази напитка“, споделя шеф Токев докато приготвя своето специално ястие с риба и грозде, вдъхновено от културата на траките. Красимир Аврамов на свой ред пък му предлага различни съчетания с вина на избата. Двамата ще опитат както комбинации с бяло, с розе, така и с червено вино, развенчавайки мита, че рибата не се комбинира добре с червени вина. Дегустираните вина бяха Villa Yambol Мускат, Villa Yambol розе, което е сред най-продаваните розе вина в България, Kabile Шардоне и Совиньон блан, обявено за най-добро българско вино за 2017 и Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон. Именно това вино има три златни медала от три международни конкурса, на които участва през миналата година, което е уникален успех за български продукт.

Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и приготвят ястие, съчетавайки го с подходящо вино, любопитният асистент на шеф готвача - Събин успява да обиколи производствената база на ‚Вила Ямбол“. Там той се запознава и с най-възрастният бъчвар у нас – бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви. Това е едно от уникалните предимства на „Вила Ямбол“ – тя е единствената със собствена работилница за производство и реновиране на бъчви. Технологията на обгаряне на дъба е заимствана от най-добрите френски шата. Бай Вълчо предава занаята си на по-младите и ги учи на майсторлъка в работата си вече повече от 50 години. Събин ще получи и първи стъпки по професионално дегустиране и оценка на вината от технолозите на „Вила Ямбол“. Избата пази традициите във винопроизводството от близо един век. шеф Андре Токев и Събин Ранков се завръщат на екран с трети сезон на предаването „Ловци на храна“ всяка неделя от 12:30 часа по bTV.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм