Винени дегустации и лечебни терапии с грозде за туристите в най-стария ни морски курорт

Празници на гроздолечението и виното започнаха в най-стария ни морски курорт Св. Св. Константин и Елена, който тази година чества 110-годишнина. Организатор е едноименният холдинг с финансовата подкрепа на община Варна.

До 25 септември туристите ще могат да дегустират селекция от най-хубавите вина – бяло, червено и розе, произвеждани в лозарските райони по Черноморието, и да научат любопитни факти от историята на курорта. Ще има и демонстрации на лечебни и СПА терапии с грозде и винени вани с минерална вода, с които Св. Св. Константин и Елена се слави от десетилетия. Началото е било дадено през 30-те години на XX век, когато в курорта била построена първата гроздолечебна станция в България. Тя бързо станала любимо място за отдих на летовници от Виена, Прага и Будапеща, които по лекарско предписание идвали да съчетават почивката на море с целебни процедури.

В края на ваканциите домакините изпращали всеки гост с пакет дъхаво грозде. Традициите на гроздолечението по автентични рецепти са запазени до днес в повечето от СПА центровете в комплекса. Много полезни са и винените вани в термална минерална вода, които укрепват организма и подобряват състоянието на хора със сърдечно-съдови заболявания и проблеми с опорно-двигателния апарат и нервната система, поясниха организаторите на празниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони