Винетка за колата ще купуваме от автомати

Машините ще се поставят в бензиностанции, може да плащаме и онлайн

Винетка за колата ще купуваме от автомати

Покупката на електронна винетка за колата ще става чрез специални автомати. Шофьорът ще въвежда регистрационния номер на колата и желания период. След това ще плаща в брой или с банкова карта. Автомати за винетки ще има по бензиностанциите в страната, ще има и над 500 терминала на самообслужване, каза Борис Марков, представител на фирмата, която ще изгражда системата. Винетки ще могат да бъдат купени и в пощите или онлайн от сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

След старта на тол системата за камионите ще се плаща за изминати километри, а не за време, както досега. Таксуването ще става чрез специални устройства, монтирани в кабината. Друга възможност е да се ползват маршрутни талони. Ще се ползват основно сателитни устройства, всеки ще има право да ги закупи или да ги ползва под наем, обяснява Борис Марков. Върху карта ще се визуализира къде се намира камионът. Ще се изчислява изминатото разстояние и ще се начислява сметка, която превозвачът ще заплаща.

В следващите месеци започва изграждането на 100 тол портала, 100 пункта за засичане на тежести и габарити, както и на център за управление. Първоначалният план е системата да обхване 16 хил. км от пътната мрежа. Маршрутите, които ще бъдат обхванати от тол системата, тепърва ще се прецизират, а обхватът на таксуване ще се разширява поетапно.

Очакванията са пътните такси за тежкотоварните автомобили да нараснат 6–7 пъти. Сега винетка за ден за тях струва 23 лв. С плащането й камионите преминават от Калотина до Капитан Андреево. За сравнение, в Сърбия от Ниш до Пирот за магистрала с дължина 90 км от януари се плащат около 20 лв. За да се премине през Унгария винетката струва 120 евро. За България Световната банка препоръчва например такса за камионите от 20 ст./км.

Според превозвачите обаче новата система ще доведе до загуби за бизнеса. „В момента сме на ръба. Чакам фалити, не загуби“, заяви Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи. Браншът настоява пътните такси да се вдигнат, едва когато пътищата са по-добри. Ремонти обаче ще се правят с парите, които се очакват от новите такси. През миналата година от винетки в бюджета са влезли малко над 352 млн. лв. Две трети от тези приходи идват от водачите на леки автомобили. След старта на тол системата, прогнозите са приходите от винетки и пътни такси да достигнат 1 млрд. лв.

Няма да има бариери на пътя

За разлика от Гърция и Сърбия, където плащането на пътната такта става на гишета, които са поставени в началото на магистралите, в България бариери и гишета няма да има. Така шофьорите няма да се редят на опашка за да платят преди да се качат на магистралата. Дали за колата е платена винетка ще установяват специални камери, монтирани на метални рампи над пътя. Камерите ще снимат колите и ще подават информация в реално време към контролен център. Така, ако в системата няма данни, че е платено за винетка на колата, шофьорът ще бъде глобен, но само ако го спре патрулка. Затова в контрола освен пътната полиция ще се включат и 50 коли с мобилни екипи на АПИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България