Вино, отлежало на дъното на морето, показват на Балканския винен фестивал

Над 200 винопроизводители ще участват в  Балканския винен фестивал (BIWC), който ще се проведе за шести път в София на 3 и 4 юни.

Ще има и екзотични предложения като вино за 280 евро в амфора, отлежало на дъното на морето. Участват и нови изби, които за първи път се появяват на изложението.

Четирима Masters of Wine и много други международни винени специалисти ще бъдат отново в София и ще изберат най-доброто вино на Балканите.

Качеството на вината, произвеждани на Балканите, се развива, коментира Галина Нифору, директор на Балканския винен фестивал. “При съвместно излизане на международни пазари Балканите заемат 5-о място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ.”, отбеляза Нифору.

Балканските страни ще бъдат водеща сила, когато се явяват заедно, включително на голям пазар като китайския, допълни и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

„Интерес към българските вина проявяват в Канада, Индия, Сингапур и на други пазари“, съобщи още директорът на фестивала.

По думите й българските изби могат успешно да продават червени вина в Румъния и Сърбия.

Две от тях вече успешно изнясят вина за Румъния. „В Гърция също продаваме бели и червени вина. А защо да не изнасяме вина и за Турция, която въпреки високите мита, е един бързо развиващ се пазар?“,  каза Нифору.

Вносители от САЩ, Япония, Китай и Балканите са заявили участие в тазгодишното издание. Организаторите имат индикации, че на фестивала в София може да присъства и руския олигарх Роман Абрамович. "Не мога да ви кажа дали ще дойде, но имаме индикации", каза Галина Нифору.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес