Виорика Дънчила - Човек от апарата

Политическата нестабилност в съседна Румъния навлезе в нова фаза миналата седмица, с оставката на премиера-социалист Михай Тюдосе, само седем месеца след като пое властта в страната. С което в следващите дни парламентът ще е изправен пред трети вот на кабинет от изборите през декември 2016 г. насам. Да влезе Виорика Дънчила.

Която ще трябва да балансира върху много тънко въже – с вътрешнопартийните крамоли, които костваха “скалпа” на предшественика й Тюдосе от едната страна на пропастта и постоянните приливи на гражданско недоволство, които периодично заливат улиците и площадите на Букурещ с мащабите на рок-фестивал, от другата. Мнозинството наблюдатели са единодушни, че системата, с която лидерът на румънските социалдемократи Ливиу Драгня управлява задкулисно страната, не е от най-здравословните за една демокрация. Което е видно през третия премиер, който му се налага да издига за 12 месеца, защото самият той е осъждан и понастоящем обвиняем по дело за корупция. Трайният конфликт на Драгня с президента на Румъния Клаус Йоханис, който е опозицията на социалистите във властта, също не се отразява положително на политическата стабилност. Въпреки че последният обяви, че не вижда пречки в номинирането на Дънчила на премиерския пост, това по никакъв начин не означава примирие.

Социалистите и либералните им коалиционни партньори имат достатъчно гласове, за да им сработи “парламентарната ариметика”, по думите на Клаус Йоханис, и да прокарат безпроблемно кандидатурата на Виорика Дънчила. И той няма да откаже да й връчи мандата. Но оттам нататък играта остава отворена. Защото властовата рокада няма да успокои стотиците хиляди румънци излезли на протести през уикенда срещу новите предложения за промени в законодателството за борба с корупцията, одобрени от парламента през декември. Които според тях могат сериозно да навредят на независимостта на съдебната система и върховенството на закона в Румъния. И докато осъденият условно за фалфишициране на изборни резултати Драгня е на власт и партията му прокарва посочените законодателни промени, Виорика Дънчила е обречена да не е популярен премиер.

Но поне ще влезе в историята като първата жена министър-председател на Румъния, което съвсем не е малко. Ако си поне капчица алтруист, което не е заболяване, както смята родната политическа класа (а вероятно и румънската), а достойно качество.

Виорика Дънчила е родена на 16 декември 1963 г. в град Рошиори де Веде, окръг Телеорман, Южна Румъния или както му казваме от тази страна на Дунав, във “Влашко”. За ранните й детски години или семен произход няма множество достъпна информация. През 1983 г. влиза като студент в Института за петрол и газ в град Плоещ, от където излиза пет години по-късно с инженерна диплома. В каква посока се развива кариерата й преди 1996 г. не е много ясно, но същата година Виорика Дънчила става член на регионалната организация на Социалдемократическата партия (СДП) на Румъния в окръг Телеорман. Една година е преподавател в гимназията в град Виделе, преди, през 1997/98 г. да започне работа в местното подразделение на румънския петролен гигант “Петром”, закупен през 2005 г. от австрийския концерн “О Ем Ви”.

Дънчила работи като експерт в службата за наблюдение на производството на газ и петрол на компанията във Виделе до 2009 г. Паралелно расте и в йерархията на румънските социалдемократи, като през 2004 г. е избрана за общински съветник в града от квотата на партията и председател на женската организация на СДП за окръг Телеорман. Явява се като кандидат на изборите за Европейски парламент през 2009 г. и влиза като румънски представител в законодателното събрание на ЕС. В следващите пет години на първият й мандат като евродепутат Дънчила остава в аналите на ЕП с пет изказвания в пленарна зала и един писмен въпрос към Еврокомисията. След преизбирането й през 2014 г. Дънчила е избрана за председател на румънската делегация във фракцията на европейските социалисти. За втория си мандат досега присъства активно като член на ЕП с изказвания, доклади, законодателни инициативи, предложения за резолюции и други дейности.

 

Иран и Пакистан - членове на ЕС

Известна като борец за правата на жените и активен член на съответната комисия в ЕП, през март 2017 г. Виорика Дънчила попада в интервю за видеоблога “И Ю Рипортс”. Репортерката пита на английски език какво трябва да направи ЕС, за да гаранитра защитата на правата на жените в Иран, а бъдещият румънски премиер излага позицията си на родния език. И обръща внимание, че ЕС “не се опитва да се намесва във вътрешните дела на която и да е държава-член, било то Иран или Пакистан”. Лапсус, несъмнено, но все пак... обиждаме се за география, на Балканите!

 

За нея

Само ще окопае Драгня

Назначаването й (б.р. - на Виорика Дънчила) само ще даде още повече власт на Драгня. Истинският министър-председател на Румъния е Ливиу Драгня. Дънчила ще е само негов посредник във властта. Това обаче можге да се окаже сериозна пречка пред тласъка, който се опитва да даде Европейският съюз в борбата с корупцията.

Кристиян Патраскониу, независим румънски политически наблюдател

 

Има доверието на Еврокомисията

Г-жа Виорика Дънчила е член на Европейският парламент от 2009 г. Тя е уважаван евродепутат в Брюксел, защото е цивилизована. Известна е с това че не търси конфликти. Има отлични комуникативни качества и много добри отношения с (б.р. - Европейската) Комисията. Щоето ще е преимущество за нас, когато поемем ротационното председателство на ЕС след година.

Ливиу Драгня, лидер на румънските социалдемократи, защитава номинацията пред медиите в Букурещ

 

Грешен кандидат

Защо отхвърлянето на кандидатурата на Дънчила е от обществен интерес? ...Тя има грешно разбиране на политиката, нулева електорална легитимност (веднъж дори си загуби мястото на общински съветник в малкото градче Виделе), нулев контакт с икономиката, не говори нито един чужд език и идейно се противопоставя на борбата с корупцията.

Кристиан Пантази, румънски журналист

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети