Виртуозът на хармониката от уестърните ще свири във Варна

Рене Гизен стана световноизвестен, след като свири в култовите филми "Винету" и "Имало едно време на Запад"

Изпълнителят на хармониката от култовите филми "Винету" и "Имало едно време на Запад" Рене Гизен ще свири пред варненската публика заедно с елитната Руска камерна филхармония  Санкт Петербург. На сцената на Фестивалния и конгресен център на 31 август ще бъдат изпълнени любими музикални теми от света на киното в аранжименти за оркестър.Поводът за концерта е юбилейното издание на фестивала „Любовта е  лудост”, за който диригентът Юрий Гилбо ще представи репертоар от класика и филмова музика в оригинална селекция.На сцената заедно с Руска камерна филхармония Санкт Петербург ще свирят и солистите Майкъл Гершуин – цигулка и Роман Купершмид – кларинет.

Рене Гизен често свири като солист със световно известни оркестри като Берлинската филхармония, Баварския радиосимфоничен оркестър и Франкфуртската опера, Луизианската филхармония Нови Орлеан и др.Той е в сътрудничеството  с различни музиканти като: Димитри Тьомкин, Мартин Ботчер, Дейвид Шалон. Фактът, че Сесилия Родриго, дъщеря на великия испански композитор Хоакин Родриго, го кани да дирижира "Алдес де Еспаня" - Рапсодия за Хармоника и оркестър на световната си премиера, показва неговата висока класа в света на музиката.Известен и като композитор. Пише концерт за флейта - "Птицата", Концерт за три кларинета и оркестър, симфонична поема за голям оркестър, концерт за цигулка "Концерт на Джени", рапсодия за кларинет и струнен оркестър "Мандрагора" и др.  Той е магнитът, който мотивира 1200 души да свирят с него "Одата на радостта" и така поставят рекорд за най-голям оркестър в света. И това не е крайната цел. Рене планира събиране на 1600 души и събиитието вече е насрочено.

Рене е не само модератор на събития, но и възпитател - един от най-големите мултипликатори на инструмента изобщо. Разработва системата Happy Harmonica, която позволява на почти всеки начинаещ да свири първата си песен само след пет минути и така прави хармониката лесно достъпна за всеки.Още през 1968 г. е поканен в звукозаписно студио да изпълнява с хармониката си няколко интерпретации и по-късно разбира, че е работил за самия Енио Мориконе. Днес Рене Гизен живее в Маерхофен, Австрия, и само след няколко дни ще бъде във Варна и за първи път в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства