Висока избирателната активност в Бавария

Избирателната активност във вота за регионален парламент в най-голямата федерална германска провинция – Бавария, е по-висока в сравнение с гласуването от 2013 г., предаде ZDF.

Съгласно разпространената информация, до 12:00 часа местно време (13:00 българско време), в Мюнхен са гласували 41,1% от имащите право на глас, с три на сто повече, отколкото на последните избори през 2013 г.

В Нюрнбег до обедните часове на деня са гласували 26,1%, докато преди пет години избирателната активност е била 21,2%.

По-рано през деня бяха публикувани резултати от проучване на общественото мнение. За втора поредна седмица рейтингът на управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС) се срива до рекордно ниско ниво. Ако изборите за Бундестаг се провеждаха тази седмица, то за политическия блок, воден от канцлера Ангела Меркел, щяха да гласуват едва 26 на сто от избирателите в Германия, т.е. с един процент по-малко, отколкото в предходната седмица.

Втора политическа сила в страната са социалдемократите (ГСДП) и партията „Зелени“, които събират подкрепата на 17% от гражданите. За „Алтернатива за Германия“ готовност да гласуват 15% от имащите право на глас. „Левица“ се ползва с подкрепата на 11% от избирателите, а Свободната демократическа партия (СвДП) събира девет процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа