Висшата лига – гробница за милиарди

Висшата лига и Примера дивисион спорят на два фронта. Кое е най-скъпото и най-атрактивното първенство? Испанците се хвалят, че имат „Барселона“, „Реал“ и „Атлетико“. В европейските турнири са взели девет от последните десет трофея. Англичаните контрират, че за титлата в битка се хвърлят не три, а поне шест силни отбора. „Реал“ и „Барселона“ отдавна не държат трансферните рекорди. Но същото се отнася и за Албиона. Все още най-скъпият футболист в света е Неймар, купен от „Пари Сен Жермен“ за 222 милиона евро.

За първи път трансферният прозорец в Англия затвори снощи. По този начин Футболната асоциация се опита да стопира лудостта на „последния ден“, когато ставаха куп сделки на футболисти, изиграли вече официални мачове за предишните си отбори. В такава участва и Димитър Бербатов, когато на 31 август премина от „Тотнъм“ в „Манчестър Юнайтед“. До края на юли клубовете от английския елит са вложили 1,5 милиарда евро в нови футболисти. „Челси“ и „Ливърпул“ счупиха рекордите за най-скъпи вратари.

Висшата лига е истински водопад от злато. Но също може да бъде наречена и гробница за милиарди. В петък вече първенството стартира с мача „Манчестър Юнайтед“ - „Лестър“, но нека видим какви са най-големите разочарования и финансови загуби, претърпени от клубовете в английския елит.

Анди Керъл

Нападателят дойде в „Ливърпул“ през 2011 година за 41 милиона евро. Престоят му на „Анфийлд“ се превърна в истински кошмар. През 2014-а бе пратен в „Уест Хем“ за скромните 17,5 милиона евро. При „чуковете“ Керъл изкара само един сезон.

Савио Нсереко

Юношата на „Мчюнхен 1860“ се смяташе за най-големия талант на немския футбол. През 2009-а премина от италианския „Бреша“ в „Уест Хем“ за 8,5 милиона евро. След само осем месеца и 10 мача „чуковете“ го пратиха във „Фиорентина“ за 6,2 милиона евро. През 2011-а дори стигна до българския „Черноморец“, където игра 11 мача и не вкара нито един гол. В момента е във „Верея“, след като имаше кратък престой и в „Берое“.

Лусиано Фигероа

Бирмингам“ реши да вложи 4 милиона евро в аржентинския талант през 2003 година. Фигероа изигра точно три минути за отбора. „Бирмингам“ го прати в мексиканския „Круз Азул“ без пари.

Крис Сътън

За пет сезона нападателят вкара 48 гола в 140 мача за „Блекбърн“. След това „Челси“ го купи за 15 милиона евро. И последва крахът – 1 гола в 28 срещи. Нападателят избяга срещу 9,5 милиона евро в „Селтик“.

Масимо Таиби

След оттеглянето на Петер Шмайхел ръководството на „Манчестър Юнайтед“ реши да заложи на известната италианска вратарска школа. Сър Алек с Фъргюсън избра Масимо Таиби, за когото плати 5 милиона евро. Само един сезон по-късно го пусна като свободен агент в „Реджина“.

Андреас Корнелиус

Когато „Кардиф“ влезе във Висшата лига, реши да инвестира мощно. И датчанинът бе топ попадението за 8,5 милиона евро. Само че за един сезон Корнелиус изигра само осем мача и бе върнат на „Копенхаген“ за 3,5 милиона.

Роналдо Бианки

Манчестър Сити“ плати 13 милиона евро на „Реджина“ за нападателя. За 19 мача Бианки улучи само веднъж противниковата врата. В едно интервю италианецът се изкара негативно за храната на Острова и видя вратата. „Торино“ все пак покри малко от загубите, купувайки го за 6 милиона евро.

Роби Кийн

И до ден днешен ирландецът е емблематична фигура за Висшата лига. Затова „Ливърпул“ го купи от „Тотнъм“ за 24 милиона евро през 2008 година. Тандем с Фернандо Торес въобще не се получи.След само един сезон Кийн се върна в „Тотнъм“ за 16,7 милиона евро.

Нолито

Нападателят изигра изключителен сезон в „Селта“, вкарвайки 12 гола в 29 мача. Това накара „Манчестър Сити“ да го вземе за 18 милиона евро. Испанецът обаче въобще не пасна на звездния ансамбъл на „гражданите“. През 2017 година Нолито се върна в родината си, след като „Севиля“ плати 7 милиона евро.

Анхел ди Мария

Пристигна в „Манчестър Юнайтед“ като носител на Шампионската лига и втори на Мондиал 2014. „Дяволите“ платиха 74 милиона евро на „Реал“ за аржентинеца, което тогава беше британски рекорд. На терена обаче Ди Мария не бе на себе си. След края на сезона „Юнайтед“ го продаде на „Пари Сен Жермен“ за 63 милиона евро.

Дани Клаасен

27 милиона евро плати „Евертън“ за таланта на „Аякс“. През миналия и единствен сезон вдъв Висшата лига холандецът почти не игра за „карамелите“ и бе сред символите на проваления сезон. Това лято „Вердер“ го купи за 13,5 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят