Витоша ски: Гарантираме, че ще подменим всички съоръжения, ако държавата премахне забраната

„Витоша ски“ АД публикува позиция във връзка с изказани твърдения, че не желае да модернизира собствените си съоръжения на територията на Природен парк „Витоша“:

Единствената цел да придобием лифтовете и влековете в Природен парк „Витоша“ е тяхната подмяна и модернизация. Считаме, че това е и желанието на хората - да ползват модерни и удобни съоръжения на световно ниво.

Тезата, че следва и можем да поддържаме безкрайно дълго морално и физически остарели съоръжения за нас е несъстоятелна. Както вече е публично известно, някои от производителите на старите (но притежаващи технически експертизи за безопасност) 40-60 годишни съоръжения вече не съществуват, фабрично-произведени резервни части не се предлагат, някои съоръжения не са свързани в общата транспортна мрежа и де факто водят към нищото.

Освен чисто техническите и логистични проблеми, институциите вече неведнъж констатираха и посочената от нас нормативна невъзможност за подмяна на старите съоръжения с нови. Последно тя се установи и от самата държава при опит да подмени собствения си влек „Заека“.

Приетият закон за горите изисква стъпките на лифтовете и влековете да бъдат изключени от горския фонд, а действащият план за управление в режим 144 го забранява. Тази колизия може да бъде отстранена или с приемането на нов план за управление, защото действието на стария изтече през 2014 год., или с приемане на промени в стария и все още действащ план. Беше създадена работна група, която вече обсъди и създаде през тази година нужните промени в действащия план за управление, като към днешна дата остава единствено те да бъдат внесени в МОСВ. Това може да бъде извършено от всяка институция, включително и от Столична община като най-заинтересованата публична страна по казуса.

Призоваваме отговорните институции, които милеят за развитието на планинския туризъм, да го направят час по-скоро. Това, което ние гарантираме е, че ще пристъпим незабавно към подмяната на съоръженията в същите им трасета след като отпадне забраната. Готовността ни се доказва и от скорошната ни мащабна инвестиция в цялостната реновация на паркинга на начална станция на Симеоновски лифт. Имаме проектната готовност за модернизация и на цялата ски зона.

Загрижеността за състоянието на Витоша трябва да се проявява чрез реални действия, защото след 8 години безизходица на приказки вече никой не вярва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България