„Витрувиански човек” на Да Винчи показват в Лувъра

„Витрувиански човек” е известна скица, придружена с бележки от Леонардо да Винчи, нарисувана около 1490 г. в един от неговите дневници.

От организацията „Италия Ностра” твърдят, че светлината в музея ще увреди легендарната картина

В момента „Витрувиански човек” се съхранява в специален трезор

Административният съд във Венеция разреши показването на творби на Леонардо да Винчи, сред които и „Витрувиански човек”, в Лувъра за изложба, която започва на 24 октомври.

Съдът отхвърли искането рисунката да не бъде изпращана в Париж, за което настояваха „Италия Ностра” - организация с нестопанска цел, посветена на защитата и популяризирането на историческото и художествено наследство на страната. От там бяха против заемането на творбата за експозиция във Франция - тъй като е „твърде крехка” и има риск да бъде увредена от осветлението в Лувъра, ако е изложена за по-дълъг период от време.

В момента „Витрувиански човек” се съхранява в специален трезор с контролирана температура и влажност в Галерия „Академия” във Венеция.

В жалбата си до съда от „Италия Ностра” настояваха, че „Витрувиански човек” може да бъде излаган за кратки периоди на всеки шест години - според тях, след това творбата не трябва да излиза от трезора за цяло десетилетие, тъй като тази година бе показана за по-дълго във Венеция.

Съдебните спорове заплашиха да провалят споразумение между Италия и Франция за седем творби на Леонардо, които да бъдат заети на Лувъра за изложба, отбелязваща 500 години от смъртта на гениалния художник.

Лувърът притежава пет от картините, приписвани на Леонардо. Сред останалите творби, които ще отпътуват за Лувъра, са „Битката при Ангиари” и „Поклонението на влъхвите”. И двете се съхраняват в галерия „Уфици” във Флоренция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл