Вицепрезидентът: Държавата трябва да мисли за българския учител всеки ден, не само преди избори

Критично мислещите и свободни по дух млади хора са залог за просперираща България, заяви Илияна Йотова

Държавата да оцени по достойнство просветителския труд и да мисли за учителите не само преди избори, а всеки ден в годината. Обществото да си върне високото уважение към учителското дело и доверието в учителя така, както повеляват българските традиции. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова на връчването на наградите в XXII Национален конкурс „Учител на годината“, който се организира от Синдиката на българските учители. Вицепрезидентът връчи отличията в направление „Млади учители“ и „Природо-математическо“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Илияна Йотова изрази тревога, че често родителите не са съюзници на учителите във възпитанието на децата и грижата за тяхното бъдеще. „Мисията на учителите ще е успешна само когато всички вървим ръка за ръка. Това за мен е работещата формула – единни в името на децата ни“, изтъкна вицепрезидентът.

Познанието за света тръгва от Вас. Вие до днес продължавате делото на славянските първоучители Светите братя Кирил и Методий. Вие сте хората, които създават хора, възпитават в добродетели – с тези Илияна Йотова се обърна към присъстващите учители от цяла България. Вицепрезидентът подчерта колко трудна е в днешното свръхинформирано време мисията на учителите. Колко упоритост, отдаденост и любов са необходими, за да научиш младите не механично да приемат информацията, а да я оценяват с критичен поглед, да имат мнение, което да отстояват без страх. „Само критично мислещите, непредубедените и свободните по дух млади хора са залог за модерна и просперираща България“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави Синдиката на българските учители за всеотдайната и активна дейност, посветена на учителското съсловие, за подкрепата за младите учители.

Илияна Йотова отбеляза усилията на Министерство на образованието и науката, насочени срещу ранното отпадане от училище.

Приветствието си вицепрезидентът завърши с думите на Стефан Продев: „Българският учител е нашата надежда. Не друг, а той ще ни остави във времето.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика