Вицепрезидентът Илияна Йотова: Студентите трябва да учат контратероризъм

Медицинският университет-Варна въведе пилотно обучението за стажант-лекари

Въвеждането на обучение по контратероризъм в учебното съдържание на висшите училища у нас е необходимо и задължително.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Четвъртия международен семинар по контратероризъм в УМБАЛ "Св. Марина", организиран от Медицинския университет-Варна и посолството на Израел у нас. В двудневния форум като лектори участват експерти от Израел, Русия, Румъния, Сърбия, България, както и посланиците на Израел у нас Ирит Лилиан и на България в Израел Димитър Михайлов.

"През миналата година осем европейски държави са докладвали за общо 142 терористични атаки със 142 загинали и 379 ранени, но това е само малка част от общите поражения по света. Той е изправен пред фанатичен враг и само общата политика за борба с него може да даде резултат. Лидерите на ЕС не могат да гарантират сигурност само чрез вътрешни модели. Доказват го и социологическите проучвания, според които 80% от европейците очакват по-адекватни мерки за борба с тероризма", посочи Илияна Йотова.

Според нея държавите трябва да инвестират в силите си за сигурност и вътрешен ред, но и да си взаимодействат по-ефективно, тъй като сътрудничеството между ЕС и НАТО, както и с трети страни все още не е на нужното ниво.

"За съжаление, нивата на координация не са добри, а и само с координация няма как да получим добри резултати. Фокусът трябва да бъде върху причините за терора, които са свързани с лишенията, мизерията, погрешното интерпретиране на религиите. Най-уязвими са младите хора. Върви война за техните души и за да я спечелим, трябва да работим за социалното им включване, за борбата с дискриминацията и най-вече за образование", подчерта вицепрезидентът.

"Нито една страна в света не е имунизирана от заплахата за тероризъм. Започнахме тези семинари след атентата в Сарафово преди 5 г., когато осъзнахме, че сме абсолютно неподготвени. Целта бе да събудим вниманието на институциите, че трябва да има ясни алгоритми за координация и реакция при терористичен акт или бедствие. Вече има известни постижения, но още сме далеч от добрите стандарти", коментира и проф. Красимир Методиев от МУ-Варна, който е експерт по биотероризъм и почетен консул на Израел във Варна.

Конкретен резултат след първите 3 издания на семинара бе въвеждането на едноседмичен курс по антитероризъм за стажант-лекарите от МУ-Варна. Тази пролет той бе включен като задължителна част от преддипломния стаж на шестокурсниците. През есента се очаква да бъде издаден и първият български учебник по антитероризъм, каза проф. Методиев. Идеята е актуалната учебна дисциплина да бъде въведена във всички висши медицински училища в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България