Вицепрезидентът Илияна Йотова: Създаването на обединени училища няма да реши проблема с отпадането на ученици от системата

Създаването на "Обединени училища", в които ще се учи до 10-ти клас за придобиване на професия, няма да реши проблемите с отпадането на ученици от системата. Това заяви в петък във Велико Търново Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя коментира, че този процес, който трябва да замести закриващите се в цялата страна смесени училища, може да се определи като „наливане от пусто в празно“.

„За мен тази формула няма да проработи. Преди няколко дни, на 24-ти май, бях в Тополовград, там има села, които са доста отдалечени. Такива има на много места в страната, особено тези, които са в планината. Каквито и транспортни средства да се осигуряват, е невъзможно в част от годината учениците от тези места да отидат до големия град. Въпросът не е само в транспорта, едно дете трябва да има къде да се храни, да има място къде да почива, особено по-малките. Ще стане така, че голяма част от родителите ще се откажат да ги пращат“, Каза Илияна Йотова.

Като основна стъпка за решаване на този проблем тя изтъкна провеждането на широка обществена дискусия, в която да се включат всички граждани. Йотова обяви, че поема ангажимент за организирането на такъв дебат, освен регулярните срещи, които президентската институция провежда с Министерство на образованието. Вицепрезидентът не изключи и възможни промени в току-що обновения Закон за образованието.

Според нея за по-успешната интеграция на малцинствата у нас пък е нужно по-силно влияние на гражданския сектор и гражданските организации. Основната посока, в която трябва да се работи е осигуряването на образование. Йотова припомни, че Европейските институции са приели мащабна Стратегия за решаването на проблемите с ромите още през 2014 година. Според Йотова обаче тя и до днес няма сериозен напредък.

„При положение, че около 30 % от Фонда за социална политика бяха заделени за тези по-уязвими социални групи, не са налице желаните резултати“, уточни вицепрезидентът.

Илияна Йотова допълни, че у нас има още какво да се прави. Основното, според нея, е засилване ролята на гражданите в този процес.

„Не е въпрос просто да имаме държавни институции и междуведомствени съвети, защото ако няма конкретни резултати, те са ненужни“, поясни Йотова.

Тя подчерта, че първата стъпка е вкарване на всички деца в образователната система.

„Има много сериозни въпроси, свързани със здравеопазването, с жилищното настаняване, но това са неща, които ще се решат по-лесно, отколкото темата за образованието“, заяви Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование