Вицепрезидентът Йотова: Много се зарадвах, че Мария Габриел може да е следващият български еврокомисар

Илияна Йотова

Много се зарадвах на новината, че Мария Габриел може да е следващият български еврокомисар, дано се потвърди в следващите часове, каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БТВ. Зная, че националният интерес на България ще е максимално защитен, тя би била много по-различен еврокомисар от предшествениците си. Почти 10 години съм работила с нея и заставам зад думите си, каза Йотова. Тя добави, че Габриел е работохолик.

За тези три месеца се разбиха много митове – няма ги предречения апокалипсис и международна изолация, коментира Йотова по повод 100 си дни на поста.

Това, което мога да кажа за мен и моята институция, е, че сме почтени хора и смятам, че се разбра и от най-върлите ни опоненти, каза Йотова.

Президентът Румен Радев е желан партньор в Европа, на всички международни срещи. Даже участието му на съветите се отбелязва и в европейската преса, както и приносът му за декларацията от Рим. Това са много знакови неща, защото много добре зная колко труд и колко амбиция трябва да имаш, за да сложиш поне едно свое изречение в който и да е международен и европейски документ, каза Йотова.

За отношенията си с президента тя посочи: „Ние сме екип с г-н Радев, споделяме, обсъждаме и събития, и позиции – всеки в крайна сметка си гледа работата, диалогът е съвсем нормален“.

„Ако трябва да оценя тези 100 дни – почтеност и отговорност, не сме изменили на сантиметър от това, което сме казали на българските граждани“, заяви вицепрезидентът.

„Моят стремеж, а мисля, че и на г-н Радев, е да покажем, че в България може да се прави и друг тип политика – в която не се изявяваш върху образа на врага. Не, ние си вършим работата, а най-добрата оценка ще дадат тези, които ни гледат отвън“, каза още Йотова.

Вицепрезидентът отказа да коментира какво се случва в БСП и скандала „ЦУМ-гейт“. Няма да бъде етично, седейки отвън, да коментирам процеси, които стават в БСП. Винаги съм държала на това, партиите да са самостоятелни и да вземат самостоятелни решения, каза Йотова. На въпрос оформи ли се ЦУМ като втори властови център в БСП, тя отговори: За мен е по-важно каква ще бъде конфигурацията на БСП и останалите политически сили в този парламент, защото в момента България има огромна нужда от стабилност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България