Вицепрезидентът Йотова: Призвани сме да предадем делото на българските герои и националния дух на децата ни

„Призвани сме да предадем делото на българските герои и националния дух на децата ни. Родината е в земята и в кръвта ни, но и в нашата съвест, в нашата отговорност за бъдещето.” Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по повод 141 години от Априлското въстание в Копривщица, съобщиха от пресслужбата на "Дондуков" 2.

„Днес ние живеем в сбъдната мечта на българските революционери – като един народ в една държава. Но героите искаха още повече – обединение, сила, ценности и идеали. Дали го изпълнихме? Разделени сме, а обединението ни е нужно повече от всякога, лутаме се в каузите, а ни трябва посока. Ценностите не са модерни, а имаме болезнена нужда от честност, чистота и порядъчност. Имаме език, вяра, свобода, народ, правова държава, но те не са ни дадени веднъж завинаги, битката за тях е всеки ден”, каза още българският вицепрезидент.

По думите на Илияна Йотова българските революционери са имали смелостта да накарат цял свят да се обърне към нашия народ, да покажат, че заслужаваме своята независимост и имаме своето място заедно с всички други народи в Европа. „Тази решителност днес ни е повече от необходима и такива хора днес ни трябват – безсребърници, родолюбци и истински водачи. Не можем да търсим националната си гордост само в миналото”, подчерта вицепрезидентът .

Според Илияна Йотова в 21 век предизвикателствата са нови, но не по-малко тревожни. „Наш дълг е гласът ни да се чува, да имаме големи цели, да вярваме и показваме, че не сме периферия, а страна с позиции, които трябва да се зачитат и уважават. Някога искахме Европа да погледне към нас, сега сме част от тази Европа, взимаме решения наравно с другите и сме залог за мир и стабилност”, каза българският вицепрезидент.

По време на посещението си в Копривщица Илияна Йотова поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков и изгледа спектакъла „Първата пушка” – възстановка на епизоди от Априлското въстание с участието на над 200 самодейци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България