Вицепрезидентът Йотова: Учителите заслужават огромния си авторитет, политиците и държавата са им длъжници

Учителите заслужават огромния авторитет, който имат в българското общество, но българските политици и българската държава са им длъжници. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към колектива на СУ „Христо Ботев” в гр. Враца, където откри новата учебна година. „Не е важно само да има 15% повишение на заплатите и то не навсякъде, и то не сигурно, важно е най-накрая като държавници да разберем, че няма по-важен приоритет за нашата страна от българското образование. Когато всички го проумеем и статутът на учителите ще бъде различен, и бъдещето на България ще бъде различно”, заяви българският вицепрезидент. По думите на Илияна Йотова учителите заслужават да бъдат оценявани, а не ругани, заслужават да бъдат в центъра на всяка една политика, а не на дъното на социалната стълбица, защото ролята им в израстването на българските деца е огромна.

Вицепрезидентът се обърна и към българските родители. „Нашата роля на родители днес е още по-отговорна, трябва заедно с учителите да следим зорко какво правят и как растат децата ни, защото светът около нас стана тревожен. От интернет страниците до училищния живот - агресията, която заля българските деца, е страшна и нашата задача е не само да създаваме добри условия за учене, но и да ги предпазваме и възпитаваме”, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът отправи най-сърдечни поздравления към най-малките, тези, които за първи път прекрачват училищния праг. „Зад училищната врата ви чакат много тайнства и чудеса и всеки ден, когато отгръщате страниците на учебниците, ще ставате все по-знаещи хора”, посочи Илияна Йотова. На абитуриентите пожела, в които и университети да отидат, каквато и професия да изберат, винаги да помнят първото си училище, където за първи път са се срещнали със знанието.

След края на тържествената програма за първия учебен ден вицепрезидентът разгледа специализираните кабинети в училищната сграда. СУ „Христо Ботев” е училище с богата история и традиции и е най-старото светско училище в Северозападна България. По повод откриване на новата учебна година вицепрезидентът гостува и на тържеството на детска градина „Единство творчество красота” в гр. Враца, където откри нова спортна площадка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България