Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристига на посещение в Турция

Американският вицепрезидент Джо Байдън пристига на посещение в Турция днес, предаде БНТ. По време на визитата си той ще обсъди с лидерите на страната въпроси като борбата срещу "Ислямска държава", ситуацията в Сирия и искането на Турция за екстрадиция на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиняват за неуспешния опит за преврат на 15 юли.

Посещението на американския вицепрезидент идва в контекста на възстановяването на отношенията между Турция и Русия, както и на сближаването на Анкара с Иран. Анализаторите сочат, че в срещите си с президента Реджеп Тайип Ердоган и с министър-председателя Бинали Йълдъръм Байдън ще трябва да увери турските лидери в подкрепата на Съединените щати след неуспешния опит за преврат през миналия месец.

Първият заместник на Барак Обама ще трябва да коментира и турското искане за екстрадиция на Фетуллах Гюлен от Щатите. От американския Държавен департамент потвърдиха късно снощи, че искането е постъпило формално и не е свързано с опита за преврат от миналия месец.

Марк Тонър, говорител на Държавния департамент на САЩ:"Можем да потвърдим, че Турция поиска екстрадицията на господин Гюлен, но искането им няма нищо общо с опита за преврат от 2016 година. Не мога да предоставя други подробности освен това, че сме получили формално искане за екстрадиция и то не е свързано с опита за преврат".

Междувременно турският държавен глава Реджеп Ердоган и гостуващият му президент на автономния иракски Кюрдистан Масуд Барзани обсъдиха днес стратегията за борба с "Ислямска държава" и с екстремистите от кюрдската работническа партия.

Двамата са разговаряли и за стъпките, които следва да бъдат предприети за затварянето на училищата и институциите в иракски Кюрдистан, свързани с Фетхуллах Гюлен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят