Вицепрезидентът Илияна Йотова: Работим за създаването на интернет платформа, която да обедини българските общности в чужбина

Снимки: Благой Кирилов

„Българските институции са длъжници на всички българи зад граница, които представят и разпространяват българския дух и култура“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в церемония по награждаване с отличието на Държавната агенция за българите в чужбина - „Българка на годината – 2016“. С тази инициатива ДАБЧ се стреми да насочи вниманието към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават обществено признание и подкрепа. Изследване на БАН сочи, че 15 милиона по света говорят български език, заедно с българските граждани на територията на страната, това е едно голямо богатство, което трябва да съхраним и да развиваме, каза вицепрезидентът.

„Започнахме да работим за създаването на голяма интернет платформа, чрез която всички българи, които не живеят на територията на България, да могат да общуват помежду си“, посочи Илияна Йотова.

Според вицепрезидента всяка една от българките, номинирани за наградата „Българка на годината“, е истински будител и възрожденец. Горди сме, че ви има и искам да ви уверя, че в мое лице и в това на президента имате съюзник за сплотяване на българските общности, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът връчи наградата „Българка на годината“ - статуетка и икона с образа на Св. Злата Мъгленска, на Ваня Велкова, преподавател по български език за чужденци в Германия, продуцент на филми за бележити български личности, дарител, един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България