Вицепремиерът Захариева: САЩ подобриха офертата за Ф-16, правителството няма да влияе на крайното решение

Екатерина Захариева

Офертата на САЩ за нов самолет днес беше подобрена, но като правителство не искаме да влияем на комисията, която ще вземе това решение. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща със заместник- държавния секретар на САЩ Джон Съливан в Министерски съвет, който е на двудневно работно посещение в България.

Малко по-рано Швеция подобри офертата си за изтребителите "Грипен", които предлага на българските ВВС. От Стокхолм са готови да продадат на страната ни 10 самолета на цената на 8.

„На срещата обсъдихме какво можем да направим заедно в партньорството по отношение на отбраната. Големият брой на български военнослужещи, специализирали в САЩ, тренировъчните мисии на България и САЩ, бяха важна тема от разговора ни“, обясни Захариева.

„Обсъждахме важни въпроси от двустранните отношения. Обединихме, се че като страни съюзници и партньори споделяме общи демократични ценности и притеснения за някои от ситуациите около нас“, каза външният министър.

Ако бъдат закупени самолети Ф-16, те ще бъдат оперативно съвместими с тези, които се използват от партньорите в НАТО, посочи на свой ред Джон Съливан.

„Това е суверенно решение на правителството. Готови сме да предоставим всякаква допълнителна информация, която ще спомогне на правителството да вземе решение“, заяви той. „Наш ангажимент е сигурността на България като съюзник в НАТО“, увери заместник- държавният секретар на САЩ.

„Най-важното е, че имаме ангажимент към сигурността на България. САЩ като съюзник в НАТО ще подпомага останалите съюзници в промените“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България