Вицепремиерът Каракачанов: Предложението ни е първият ден от болничните да не се плаща, парламентът ще решава

Предложението ни е първият ден от болничните да не се заплаща, но парламентът ще решава. Това заяви в събота в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Изключенията да касаят родители, чийто деца са болни, или трудова злополука и катастрофа", допълни Каракачанов. Той допълни, че статистиката за миналата година показва, че 30 % от болничните за април са в този ден, който свързва Великден със събота и неделя. Същото е и за 4 май, който пък е между празниците около Първи май и Гергьовден. Вицепремиерът подчерта, че през 2013 г. са издадени за цялата година болнични за 8 милиона и 300-400 хиляди работни дни, а през 2018 година - 18 милиона 200 хиляди работни дни.

"Има достатъчно празници, в които може да се почива, но някои вероятно злоупотребяват с това, че вземат болнични точно в междинните дни между празника и почивните дни, за да могат да си удължават почивката, но това го плаща някой, а някой друг им върши работата. Не наказваме никой, а просто подсказваме, че така не може. И когато и лекарите и другите - едните издават, другите се възползват - все пак да се замислят за това, че не можеш да искаш да работиш като в Албания, а да получаваш заплата като в Германия. Би трябвало да има малко от малко съзнание. Когато съзнанието го нямаш, трябва да се култивира, да се възпитава", категоричен е Каракачанов.

Той изтъкна, че е сигурно, че минималната пенсия става 250 лева, че детските градини стават безплатни за хора с нисък и среден доход, т.е. под 1200 лева на месец.

"Три поредни години ще се отделят по 70 млн. лева за изграждане на детски градини в страната. За болничните - парламентът ще решава", каза още Красимир Каракачанов.

Област за прикачени файлове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България