Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето отразява визията на държавата и на гражданското общество за развитието на следващите поколения

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова участва в 40-ото и последното за тази година заседание на Националният съвет за закрила на детето (НСЗД), на което беше одобрен проекта на Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

В своето изказване вицепремиерът подчерта, че проектът на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. поставя амбициозни цели. „Този рамков политически документ отразява цялостната визия на българската държава и на гражданското общество за развитието на следващите поколения на Република България и се надявам тази визия да бъде подкрепена.“, заяви заместник министър-председателят и добави, че работата на НСЗД трябва да бъде по-регулярна и по-интензивна.

Вицепремиерът Марияна Николова се ангажира да присъства на заседанията, които предложи да бъдат на всяко тримесечие. „Политиките за детето са хоризонтални политики, те изискват по-висока степен на координация и синхрон между институциите, които ги формират и които ги прилагат.“, заяви заместник министър-председателят и отбеляза, че очаква от Държавната агенция за закрила на детето повече работа по същество, както и да намери по-добър баланс между политиките за подкрепа на децата и семействата и контролните функции, които осъществява.

Държавната агенция за закрила на детето координира процеса на създаването на Националната стратегия за детето 2019-2030 г., който протече по прозрачен начин и в сътрудничество с всички заинтересовани страни. Активно участваха организации на деца и младежи, членовете на НСЗД, широк кръг неправителствени организации, синдикални структури и професионални обединения. Бяха проведени консултации с международни организации като УНИЦЕФ, Върховния комисариат на ООН за бежанците и представители на академичните среди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България