Вицепремиерът на Северна Македония: Търговският ни обмен с България се е увеличил с 15%

Македонският вицепремиер, отговарящ за икономическите въпроси на страната Кочо Ангюшев определи подписаните с Гърция и България договори като обър пример за преодоляване на откритите двустранни въпроси, които имат положителен ефект върху икономическото сътрудничество.

Това се случи по време на панела "Югоизточна Европа, предизвикателства и перспективи" на Срещата на върха в Солун. Според Ангюшев в резултат на тези споразумения търговският обмен на Северна Македония с Гърция през 2018 г. се е увеличил с над 20%, а с България - с над 15%.

Скопие остава ангажирано с реформите, свързани със започването на преговори за членство в Европейския съюз, а Гърция ще й помогне да получи дата за началото на процеса на преговори. Тези посланията бяха отправени от премиера Зоран Заев и Кочо Ангюшев в първия ден на четвъртата среща на върха в Солун.

В кулоарите на срещата премиерът Заев имаше среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис снощи, след което той заяви, че е уверен, че Гърция ще помогне на страната да получи дата за началото на преговори за присъединяване към ЕС.

„Премиерът на приятелската република Гърция ще се бори страната ни най-накрая да получи датата за започване на преговори и аз съм щастлив от това“, каза Заев.

Що се отнася до Договора от Преспа, Заев и Мицотакис се съгласиха, че прилагането му трябва да върви заедно с положителна и очаквана динамика, като подчертаха усилията за отваряне на нови гранични пунктове между двете страни, които допринасят за свързване между тях и регионите и създават възможност за задълбочаване на икономическото сътрудничество. Гърция в момента е вторият по големина търговски партньор на страната и трети по общи инвестиции в Северна Македония.

На срещата премиерът Заев каза още, че очаква Мицотакис да посети страната, за да продължат срещите, които насърчават отношенията между двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа