Вицепремиерът Николова: Политиката за диверсификация на газовите доставки ни дава възможност да преговаряме с Русия за по-ниски цени

Възможностите за бъдещите преговори с Русия за намаляване цената на газа са най-вече благодарение на последователната политика на българското правителство за диверсификация на доставките на газ. Това коментира във фейсбук вицепремиерът Марияна Николова. Тя е част от българската делегация, водена от президента Румен Радев, която участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

След срещата си с Владимир Путин, Радев заяви, че "е време българското правителство да бъде не толкова срамежливо и по-активно и да подходи към преговори за цената на руския природен газ за България“.

"Тези усилия дават резултати - диверсификацията е факт. И вече имаме първите доставки на втечнен газ от САЩ. Премиерът Бойко Борисов даде старт на изграждането на интерконектора с Гърция", припомни Марияна Николова. "Това е основата за преговорите с Русия за свалянето на цената на руския газ. България се нуждае от алтернативни трасета на доставка защото отношенията между Русия и Украйна са сложни и непредвидими. И в този аспект е много важен за страната ни проектът Турски поток", посочва още вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия