Вишещградци ще спират заедно мигрантите

“Ако трябва, ще отидем да защитаваме външната граница на ЕС”, каза Орбан в Прага.

Защита на границата между Гърция и Турция няма да е достатъчно, каза Орбан

Жозеп Борел не изкопчи ангажимент от Анкара

Държавите от така наречената “Вишеградска четворка” - Полша, Чехия, Унгария и Словакия - ще координират помежду си съвместни действия за овладяване на възможен бъдещ имигрантски наплив към Европа, провокиран от решението на турските власти преди няколко дни да отворят границите си към Стария континент за бежанци от войната в Сирия.

Това стана ясно от изявление на унгарският министър-председател Виктор Орбан, направено в контекста на срещата на държавните лидери, проведена в Прага днес. По думите му за последните четири дни, откакто Турция обяви че отваря границите към Европа за мигранти, над 130 000 души са преминали нелегално през гръцко-турската граница.

“Защита на границата между Гърция и Турция няма да е достатъчно”, каза Орбан на пресконференция в Прага в сряда. “Като последна възможна мярка, ако трябва, ще отидем да защитаваме външната граница на ЕС”, заяви унгарският премиер.

Срещата в Прага и изявлението на Виктор Орбан дойдоха на фона на активна европейска дипломатическа совалка последните дни, която отведе председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон ден Лайен, заедно с ресорни комисари, до Гърция и България, където извършиха във вторник оглед на граничните сектори.

Същевременно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел прекара два дни в Анкара за срещи и разговори с висшето ръководство на турската държава, като вътрешния министър Сюлейман Сойлу, този на отбраната Хулуси Акар и президента Реджеп Таийп Ердоган, но без конкретен резултат. В делегацията на Борел е бил и еврокомисарят по управление на кризи, Янеш Ленарчич, с когото са посетили лагери на сирийски бежанци край град Газиантеп.

Визитата на високопоставените членове на Еврокомисията се провежда в навечерието на неформалната среща на външните министри “Гимних” и извънредното заседание на Съвета по външни работи, които ще се проведат в Загреб на 5 и 6 март, припомнят наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа