Вкараха в затвора баща, убил и хвърлил новородената си дъщеря в тоалетна

Снимка: Архив

Присъда за жестокото убийството на новородено бебе от собствения му баща в монтанско село влезе в сила с решение на Върховния касационен съд /ВКС/. 34-годишният Васил Ангелов от 2009 г. живеел на съпружески начала със Силвия Ц. в родното му село Долни Цибър, а след това се пренесли в съседното Игнатово.

Двамата имали две деца – на 7 и 4 години, но през пролетта на 2015 г. жената разбрала, че отново е бременна. Решили обаче с никого да не споделят този факт, а наедряването на жената обяснявали с бъбречни проблеми. Вечерта на 22 юли 2015 г. Васил се прибрал в къщи и заварил жена му да ражда.

Бебето се родило живо, плачело и размахвало ръце и крачета. Бащата изхвърлил пъпната връв, а после изнесъл новороденото момиченце в двора, увил го в дреха и притиснал шията му, докато спряло да се движи. Тогава Васил Ангелов отишъл до външната тоалетна и изхвърлил бебето в нея.

Когато се върнал в къщата мъжът заварил жена си почти в безсъзнание. Той я залял с вода, обадил се на тел. 112 и пристигналата линейка я транспортирала в болницата в Лом. При прегледа обаче лекарите установили признаци на скорошно раждане и тъй като жената и мъжът не дали никакви сведения за бебето, информирали полицията.

При обиск в дома пазителите на реда открили трупа на детенцето в дворната тоалетна. От направената съдебно-медицинска експертиза станало ясно, че бебето е било родено доносено и жизнеспособно, без аномалии. Васил Ангелов е бил привлечен за обвиняем от Окръжна прокуратура – Монтана и изправен на съд за убийство на новородената си дъщеря.

С влязлата вече в сила присъда му е наложено наказание от седемнадесет години „лишаване от свобода“, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право