Включват Голямата базилика в Пловдив в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО на 14 ноември в Париж

Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив ще бъде тазгодишната българска кандидатура за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщи кметът на града под тепетата Иван Тотев. Той лично ще представи кандидатурата на Базиликата на специална церемония на 14 ноември в столицата на Франция Париж. „Надяваме се, че Голямата базилика ще стане първият обект от Пловдив в списъка на ЮНЕСКО”, коментира градоначалникът Тотев.

Включването на даден обект в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО е безспорен успех. До момента България е успяла да включи седем културни и два природни обекта, които имат изключителна стойност за човечеството. Културните обекти са Мадарският конник (1979 г.), Боянската църква (1979 г.), Казанлъшката гробница (1979 г.), Старият Несебър (1983 г.), Рилският манастир (1983 г.), Скалните църкви в село Иваново (1979 г.) и Тракийската гробница в село Свещари (1985 г.), а природните обекти са Национален парк "Пирин" (1983 г.) и биосферен резерват "Сребърна" (1983 г.).

Разчистването на терена, върху който се намира Голямата раннохристиянска базилика в центъра на Пловдив, започна през 2015 г. Визията на обекта бе прекроена през 2016 г., когато започна голямото разкриване на северния кораб на Базиликата и започнаха да излизат нови и нови разкрития и археологически находки. По проект целият обект трябва да е готов до есента на 2018 г., за да бъде Голямата базиликата едно от бижутата на Пловдив през 2019 г., когато градът ще е Европейска столица на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България