Включиха денталния 3D скенер в златния стандарт за зъбна имплантология

Правилното планиране при поставянето на зъбен имплант е жизненоважно за успеха на лечението. Изводът е  част от насоките на Международната организация по имплантология, която утвърждава компютърната томография (скенер) като златен стандарт в тази дейност.

Пловдивската клиника „Медикус Алфа“ е второто лечебно заведение в страната, което въвежда системата Dental CT през 2009 г. Днес екипът на клиниката е един от малкото, който прилага скенера на челюсти като рутинна диагностична процедура при тежки орални, дентални и лицево-челюстни заболявания.

Изследването се извършва и интерпретира от специалист по образна диагностика, който работи в тясно сътрудничество с денталните лекари и лицево-челюстните хирурзи. Високото качество на визуализацията им помага да вземат най-точните решения за лечението на пациента, и да го проведат прецизно и щадящо. „Специалната система Dental CT е софтуер, който надгражда компютърно-томографския метод за диагностика на заболявания в областта на челюстите.

Благодарение на мощността на апаратурата 3D скенерът измерва точно ширината и дължината на мястото, на което трябва да се постави имплантът, и дава на стоматолога незаменима информация дали в този участък костта е здрава и имплантът може да се закрепи надеждно и безопасно. Освен това в задълженията на специалиста по образна диагностика е да даде и текстово обяснение на визуалния материал от изследването. Това допълнително улеснява имплантолога и дава на пациента яснота и спокойствие, че се е доверил на компетентни и опитни специалисти“, обясни д-р Васил Топлев, ръководител на сектора по образна диагностика в пловдивската клиника.

unnamed-5Според специалистите поставянето на зъбни импланти без предварително изследване с дентален скенер крие рискове - и двете челюсти имат анатомични особености, които няма как да се предвидят прецизно без скенер с 3Д дентална програма . Изследването помага мястото, на което имплантът трябва да се закрепи, да бъде измерено с точност до милиметър. Тази прецизност е нужна заради съседните на челюстите структури – максиларен синус над горната и кръвоносни съдове и лицеви нерви в долната. Засягането на някоя от тях води до тежки усложнения, някои от които - необратими. Надстройката Dental CT  дава възможност рентгеновият лъч да се центрира точно върху горната или долната челюст и да се създаде изображение със стъпка 1мм. Така се получават така наречените „сурови“ основни данни. Dental CT е протокол, по който образният диагностик превръща тези основни данни в триизмерен образ. Може да се извлече също панорамна снимка на челюстта и напречни срезове в зоната, която предстои да бъде лекувана.

Пациентът се изследва легнал, а не седнал или прав, което свежда до минимум неволните движения, защото те влияят на качеството на образа. Апаратурата предлага щадящи условия на сканиране, едно от които е възможността за малка полоса на изследване – 40мм ширина на рентгеновия лъч. Така се облъчва само изследваната челюст, а не цялата глава. Времетраенето на облъчването е до 40 секунди, а мощността на апарата дава възможност за много прецизно изображение, което е в пъти по-подробно от това на други, по-малки апарати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве