ВКС намали присъда за убийство погрешка

Вместо 21 г. затвор, Върховният касационен съд наложи 18 г. решетки на Крум Димитров/53 г./, който би до смърт приятелят си Светослав Щерев/41 г./ в Шумен, защото решил, че му е отмъкнал 400 лв. Всъщност извършителят дал парите на дъщеря си, но след солидна прочерпка забравил и дори като се сетил, не спрял да го налага. Последната инстанция запазва размера на обезщетението и осъденият дължи 120 000 лв. на детето на жертвата, както и по 50 000 лв. на майка му и съпругата му.

Както "Труд" писа, свадата до смърт се разиграла на 26 май м.г. Убийството стана в местността „Смесе“, където Щерев гостувал на Димитров. Заради изпития алкохол домакинът забравил, че малко по-рано във вилата пристигнала дъщеря му, на която дал пари за покупка на автомобил.

Димитров започнал да бие госта с юмруци, ритал го по цялото тяло. Той успял да избяга, но гневният домакин го настигнал и продължил да го рита. Смъртта настъпила в резултат на остра дихателна недостатъчност от тежката гръдна травма - били счупени 21 ребра.

Сред мотивите за намаляване на наказанието магистрати посочват, че подсъдимият двукратно се е обадил на тел.112, за да заяви станалото, останал е на мястото на престъплението и е разкрил още при пристигане на полицаите, че е автор на деянието. Освен това, данните за личността на подсъдимия не сочат, че е личност с трайно утвърдени престъпни навици и асоциално поведение, което да налага да бъде откъснат за по-дълъг период от време от нормалната му житейска среда. Решението на ВКС е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право