ВКС потвърди доживотна присъда за баща убил зверски сина си

Върховният касационен съд изцяло е потвърдил присадата, постановена от тричленен състав на Апелативния съд във Велико Търново за баща убил зверски сина си. Стефан Фердинандов е признат за виновен в това, че на 25 май 2009 г. в старата столица при опасен рецидив, умишлено умъртвил сина си Деян. Първоинстанционният съд, а след това и въззивната инстанция са наложили наказание доживотен затвор, което Фердинандов да изтърпи при специален режим.

ВКС е потвърдил и становището на апелативните магистрати от Велико Търново, мъжът да заплати на бившата си съпруга и почернена майка Маргарет Станчева, която е частен обвинител и граждански ищец по делото сумата от 200 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението неимуществени вреди, заедно със законната лихва от датата на убийството до окончателното плащане.

Делото срещу 50-годишния пандизчия стартира  през февруари 2010 г. и премина през десетки съдебни заседания. Пледоариите започнаха едва в края на юни 2014 г. и продължиха 7 дни.  Прокуратурата и частното обвинение мотивираха исканията си за доживотен затвор за половин ден, а Фердинандов държа съда със собствена рекордна пледоария близо седмица. След като чете цели 70 часа правни лекции на съдебния състав, мъжът с четири присъди чу наказанието си на 1 юли 2015 г. Той бе признат за виновен, че е убил по особено жесток и мъчителен начин 17-годишния си син Деян.

Още в законовия 15-дневен срок Фердинандов, който по време на престоя си в затвора сам се е образовал юридически, лично написа жалбата си срещу присъдата. В нея той твърди, че е невинен. Окръжната прокуратура остана доволна от наказанието и не го протестира.

Съставът на Апелативния съд във Велико Търново отхвърлил и двете жалби на Фердинандов като неоснователни. В хода на извършената служебна проверка апелативните съдии не констатираха да са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на досъдебното производство, които да водят до ограничаване на правата на обвиняемия и неговия защитник.

Процесът стигна до върховната касационна инстанция, която напълно е потвърдила становището на предходните две съдилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право