Решават до месец за делото „Чората”

След заседанието съдебни полицаи отведоха под конвой осъдените си колеги в затвора в Бобов дол. Снимка: Би Ти Ви

ВКС отново не пусна петимата осъдени полицаи от затвора до решаване на казуса

Адвокат: Те не знаят каква е вината им

ВКС ще решава до месец дали да възобнови делото за смъртта Ангел Димитров-Чората. Искане процесът да започне отново отправи преди дни главният прокурор Сотир Цацаров.

Петима полицаи от Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха осъдени за смъртта на Чората, настъпила по време на задържането му при акция “Респект” през ноември 2005 г. Всички те и адвокатите им също искат възобновяване на делото с надеждата да бъдат оправдани.

“14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в родината си и правосъдието. Дори хората в затвора ни казват: “Вашето място не е тук”, заяви бившият антимафиот Мирослав Писов. Процесът мина по няколко пъти през всички инстанции, а полицаите бяха ту осъждани, ту оправдавани. Сега са с присъди от по 7 години зад решетките.

“Съдът да спре тази гавра с нас и семейства ни”, каза в съдебната зала Иво Иванов. “За 14 години дела не мога да разбера къде съм сгрешил”,

допълни Янко Граховски и заяви: “Искам окончателно да разбера виновен ли съм”.

Петчленният състав на ВКС с председател Даниела Атанасова отново отказа да спре изпълнението на присъдата до решаване на казуса, каквото беше искането на Цацаров.

“Съдът, който е произнесъл присъдата, е избягал от отговорността да посочи кой от полицаите с какви действия е допринесъл за смъртта на Димитров. Не звучи сериозно и петимата да са допринесли за нея”, посочи адвокат Явор Нотев, който е депутат от “Атака” и зам.- председател на НС. Според него осъждането на петимата анблок означава, че те са получили присъда, без да знаят в какво са обвинени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право