Влагат близо 1,6 млн.лева в ремонт на сградата отредена за Административния съд в Търново

Сагата продължи 11 години от създаването на институцията и 6 години след като държавата брои 1,7 млн.лв за имота

Единадесет години след създаването на Административен съд Велико Търново и шест години след закупуване на сграда за целите на дейността му, започва ремонтът на постройката, която ще приюти магистратите. Липсата на съдебна палата наложи повече от десетилетие магистратите и съдебните служители от едно от петте най-големи административни съдилища в страната да работят при неподходящи условия.

Помещенията, в които в момента са настанени над 40 съдии и съдебни служители, се намират в централната част на старата столица, но са заобиколени от ровове и буйна растителност, поради което достъпът не само на работещите там, а и на гражданите, и страните по делата е труден и дори предизвикателен. Ограничената площ, с която разполага Административен съд Велико Търново позволява обособяването едва на две малки заседателни зали.

Дълго време се чакаше разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), за да започне ремонт на сградата. Становището на експертите бе важно, защото постройката е със статут на паметник на културата. И докато тромавите процедури буксуват, сградата, за която държавата похарчи 1,7 млн. лв., усилено се рушеше.

Сагата започва в края на 2012 г., когато Министерството на правосъдието осигури средствата за закупуване на масивната постройка на ул."Иван Вазов" в старата част на Велико Търново.Тя обаче бе недостъпна за съдиите, защото трябваше основно да бъде реконструирана.

След като управлението и стопанисването на недвижимите имоти на съдебната власт беше прехвърлено от Министерството на правосъдието на Висшия съдебен съвет, преди година бе обявена обществена поръчка за реконструкцията на имота.

Едва на 5 септември е даден ход на строителните дейностиво и одобрени изготвените инвестиционни проекти.Предстоящите строително-ремонти работи ще са в размер на 1 588 231,72 лв., без в тези разходи да се включват средствата за обзавеждане и оборудване на съдебната палата. Срокът за извършването на ремонтните е около 12 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България