Влагат 750 000 лева в благоустройство на населените места край Велико Търново

450 000 лева е фондът към програма „Местни инициативи“

750 000 лева ще бъдат вложени през новата година в благоустрояването на населените места в община Велико Търново. За поредна година кметът на Старата столица Даниел Панов и екипът му планират сериозен ресурс за подобряване на инфраструктурата и урбанизираната среда в селищата край общинския център.

Както през миналата, така и през настоящата година средствата във фонда по програма „Местни инициативи“ ще са 450 000 лева. Чрез нея кметовете и кметските наместници кандидатстват за финансиране на собствени проекти.

Ремонти на улици, тротоари, площадни и обществени пространства са дейностите, които представителите на местната власт в населените места от общината са посочили като приоритетни.

Още над 300 000 лева ще бъдат вложени в инфраструктурата на населените места и по новата инвестиционна програма на Община Велико Търново.

Програмата „Местни инициативи“ и целият инвестиционен план ще бъдат гласувани в рамките на Бюджет 2018, а това ще се случи на предстоящата на 25 януари сесия на Великотърновски общински съвет.

Повече от 30 проекта за 450 000 лева бяха реализирани по „Местни инициативи“ през 2017 година. В 28 населени места бяха асфалтирани улици и участъци от локалните пътни мрежи. Подобрена бе инфраструктурата в Дебелец, Килифарево, Самоводене, Ново село, Габровци, Шемшево, Леденик, Ялово, Дичин, Велчево и др.

В Дебелец стартира ремонт на площадното пространство и градския фонтан, който ще продължи и през настоящата година. Реконструкция на водостоци също бе сред дейностите, финансирани по програмата. В с. Момин сбор бе ремонтирана сградата на кметството, в с. Русаля бе обновен пенсионерският клуб, а в с. Велчево бе монтирана нова дограма на местното читалище.

Финансовата рамка на програма „Местни инициативи“ расте от 2012 година насам, по инициатива на Даниел Панов. Средствата във фонда нараснаха от 160 000 до 450 000 лева годишно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони