Владимир Зеленски: Русия да ни върне Крим ако иска да е част от Г-8

Украинският президент Владимир Зеленски написа на страницата си във Фейсбук, че Русия трябва да сложи край на конфликта в Източна Украйна, да освободи украинците, които са в руски затвори и да върне полуостров Крим ако иска Москва иска да отново да стане част от Г-8. По този начин страната ще даде сериозен сигнал, “че иска мир и е готова отново да заеме мястото си в дневния ред на голямата дипломация”.

По-рано стана ясно, че американския президент Доналд Тръмп се е съгласил с предложението на френския държавен глава Еманюел Макрон, на срещата на Г-7 в САЩ през 2020 г. да бъде поканена и Русия.

За връщането на Руската федерация в Г-8 Макрон каза, че то би било грешка без преди това да е разрешена кризата в Украйна. Срещу връщането на Русия се обявиха още премиера на Великобритания Борис Джонсън и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

От своя страна президентът Владимир Путин заяви, че страната му би искала да се завърне сред най-силните икономики в света, но това не е нещо, към което Москва се стреми на всяка цена.

Съобщението на Зеленски беше коментирано от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която каза, че за страната й е много по-важно, че е в Съвет за сигурност на ООН, от където Русия може да влияе на политическите процеси в по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия