Владимир Каролев: Нещата за Пирин се разбират за 5 минути. Ако имаш желание

Карта за промените в плана на управление на НП "Пирин" сподели на сайта си във фейсбук икономистът Владимир Каролев ( ). Всеки желаещ дза отдели 5 минути ще разбере нещата, написа Каролев.

Ето целия му пост:

Това е официалната карта за промените в плана за управление на парк Пирин, която МОСВ показва от вчера. И както каза министър Димов, нещата са толкова прости, че всеки желаещ да отдели 5 минути ще ги разбере. Министерски съвет направи две прости промени:

1. Без да разширява туристическата зона (червеното) от 2.6% от парка, позволява вътре в нея да се направи предложение само за спортна инфраструктура (втори лифт) - каквото е позволено от чл. 21 от Закона за защитените територии (и доказано категорично в над 60 съдебни решения).

2. В зоната за опазване на горски екосистеми (светло зеленото) се разрешава създаването на водохващания за питейни и де факто противопожарни нужди - каквото е позволено от чл. 21 от Закона за защитените територии. Тъй като създаването на водохващания по ЗУТ се нарича строителство, в таблица 32 от плана наистина има разрешено строителство, но точка 14 от същата глава указва категорично, че това е само и единствено строителство на водохващания. Над целия план стои и самият ЗЗТ, който забранява всякакво строителство, освен спортна инфраструктура, водохващания, пътища.

3. Стои въпросът защо през 2004 г., когато самият Тома Белев е спечелил финансирането за писане на плана, тези разрешени по закон водохващания са забранени в плана? Обикновена неграмотност или опит да се наруши снабдяването с питейна вода на селищата в пиринско и попречи на гасенето на пожарите в парка?

4. Ако всичко това е ясно и безспорно, то може ли ДСБ и Да, България да си протестират срещу и разчистват сметките с бившия им работодател Бойко Борисов, без да замесват развитието на туризма и опазването на Пирин от пожари? Че нито съм ги видял да помогнат с нещо на туристите, нито съм ги видял да гасят пожара в Кресна, когато Бог прати дъжд и спаси планината.

Промените на МС може да видите тук

Плана за управление на Пирин преди промените може да видите тук

Закона за защитените територии (чл. 21) може да видите тук

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България