Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Владимир Путин

Руската федерация придава огромно значение на развитието на взаимноизгодно сътрудничество с ФРГ, а един от приоритетите на това сътрудничество е енергетиката. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин преди началото на срещата с канцлера на ФРГ Ангела Меркел в двореца Месеберг край Берлин, предава TACC.

„Русия придава огромно значение на развитието на взаимноизгодното сътрудничество с Германия в политическата, икономическата и други сфери. Един от приоритетните направления е енергетиката“, подчерта пред журналисти лидерът на Кремъл.

Президентът на Русия напомни, че „Германия е един от крупните купувачи на руските енергийни ресурси. През 2017 г. доставихме 53,8 млрд. куб. м, който покри повече от 30% от германския пазар, при това потреблението на руски газ непрекъснато се увеличава и през тази година се увеличи с 13%“, допълни Путин.

"Много е важно Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма, насочен към укрепването на регионалната и глобалната сигурност, да бъде запазен", заяви още руският президент.

„Ще обсъдим ситуацията около СВПД. Със сигурност няма да мине без това. Много е важно да запазим тази одобрена от Съвета за сигурност на ООН многостранна договореност, насочена към укрепването на регионалната и глобалната сигурност и режима на неразпространение на ядрени оръжия“, подчерта лидерът на Кремъл.

„Разбира се, че ще говорим за Иран. Искаме да запазим СВПД, но следим с тревога действията на Иран, било то във връзка с ракетната програма или ситуацията в Сирия“, заяви на свой ред германският канцлер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия