Владимир Путин: Русия е разтревожена от създаденото положение в сферата на разоръжаването

Русия е разтревожена от създаденото положение в сферата на неразпространението и разоръжаването, каза днес в Буенос Айрес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Възможният отказ на САЩ от задълженията по Договора за ракетите със среден и малък обсег, неяснотата в позицията им по проблема за Договора за стратегическите нападателни оръжия, създават рискове от неконтролируема надпревара във въоръжаването", каза Путин в речта си на срещата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), състояла се в рамките на срещата на върха на Г-20.

Той изрази увереност, че петте страни от БРИКС ще действат от единни съгласувани позиции по тази тема, което ще бъде важен фактор за мобилизиране на усилията на световната общност с цел гарантиране на международната сигурност и стабилност.

Говорейки за Сирия, руският президент каза, че "химическата атака на терористите в Западно Алепо не трябва да остане ненаказана", защото в противен случай те ще прибягват отново до такива изтъпления.

Той подчерта също принципната важност на Парижкото споразумение за климата и необходимостта да се формира комплекс от правила за неговата реализация, като се отчитат мненията на всички заинтересовани страни.

Форматът на церемонията за официалната снимка на държавните и правителствените лидери на страните от Г-20, а също и поканените на форума в Буенос Айрес ръководители на международни организации, не е позволил на президентите на Руската федерация и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп – да си разменят по някоя дума или дори да си стиснат ръцете, предаде TACC.

Лидерите са се отправили към специално подготвен подиум и са заели мястото си. Тъй като организаторите са получили местата от двете страни на Путин и Тръмп, двамата дори не са се ръкували. След приключването на фотосесията всички участници в срещата са влезли бързо в залата за срещи и не са имали време да говорят по пътя към нея.

На церемонията по заснемането на официалните снимки Тръмп е имал възможност да говори накратко с френския президент Еманюел Макрон и с японския премиер Шинцо Абе, а в заседателната зала е говорил с британския премиер Тереза Май.

Според журналисти от пресцентъра на Белия дом на церемонията по заснемането до Тръмп са стояли Макрон и Абе, а френският президент е говорил с американския лидер, като е поставил ръка на гърба му. Тръмп е провел приятелски разговор с Абе, който е бил наблизо.

В заседателната зала президентите на Руската федерация и САЩ са седнали на кръгла маса през няколко стола един от друг. Тръмп е заел мястото си до министър-председателя на Великобритания и е разговарял с нея известно време. Путин е поздравил „топло“ седящия до него, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Докато другите гости са седели, те са продължили да водят оживен разговор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия