Владимир Путин: Русия трябва да осигури лидерството си във военно-техническата сфера

Русия трябва да осигури лидерството си във военно-техническата сфера в епоха на бурни технологически изменения, което ще й позволи да развива сътрудничество в сферата на отбраната с други държави, заяви президентът на страната Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

„И днес, в епоха на бурни технологически изменения по света, ние трябва да осигурим лидерството и безспорното преимущество на Русия във военно-техническата сфера. Ние можем да го направим и със сигурност ще го направим“, заяви руският президент на военно-практическата конференция, организирана по случай завършването на спецоперацията в Сирия.

„Това ще ни позволи не само да снабдим нашата армия и флот с модерно въоръжение, но и да развиваме военно-техническо сътрудничество с други държави и да укрепим позициите на Русия на световния пазар на съвременни технологии – и военни и граждански“, подчерта той.

Путин заяви още, че приетата държавна програма за въоръжение предвижда снабдяването на войската с ударни и разузнавателни системи от ново поколение и че делът на съвременното въоръжение в руската армия съставя почти 60%.

„През последните години ние изпълняваме планомерно програмата за превъоръжаване на армията и флота. В момента делът на съвременните образци съставя почти 60% - 59,5%. Практически всичката техника в парковете и на базите се намира в изправно състояние. По данни на министерството на отбраната – 94%“, подчерта руският държавен глава.

Путин отбеляза, че сега на Русия й „предстои да направи качествен скок напред“.

„Към решаването на тази задача е нацелена приетата неотдавна държавна програма за въоръжаване до 2027 година. Става дума за снабдяването на войската с ударни и разузнавателни системи от ново поколение. За формирането във Военно-промишления комплекс на мощен технологичен отдел, върху който да се строи армия на бъдещето“, заяви той.

Путин подчерта, че руските конструкторски и научни училища не един път са демонстрирали способността си да предлагат решения, които изпреварват с години, даже десетилетия, най-добрите чуждестранни аналози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия