Владимир Путин ще е на посещение във Виена

Владимир Путин

Поводът за посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин във Виена на пети юни е 50-годишният юбилей на подписаните между Русия и Австрия договори за доставка на природен газ. На първи юни 1968 година Австрия е първата западноевропейска държава, подписала такъв договор със СССР. За този юбилей Владимир Путин с споменал при посещението на австрийския канцлер Себастиан Курц през февруари тази година, припомнят политически наблюдатели. По време на срещата Путин е заявил, че за този период е доказана колко сигурен енергиен доставчик е Русия.

Както коментират наблюдатели тук, вероятно бившата дейност на Путин като служител в съответния отдел за немскоговорещите страни на КГБ има влияние върху особения интерес на руския президент към Австрия. Предстоящото посещение ще е шестата по ред официална визита на руския президент.

Първото е през февруари 2001 година, при последното през юни 2014 поводът беше подписването на договора за Южен поток между австрийските концерни ОМВ и Газпром.

Руското посолство във Виена подчертава, че Владимир Путин пристига по покана на своя австрийски колега. Програмата предвижда разговори на четири очи между двамата държавници и един работен разговор, съобщава канцеларията на австрийския президент.

Вечерта ще бъде белязана от голямо културно събитие за Виена - президентите на двете държави Александър Ван дер Белен и Владимир Путин ще открият изложба от Ермитажа, която гостува на Австрийският музей за изящни изкуства до началото на септември. Експозицията включва четиринадесет шедьоври от колекцията на Ермитажа, сред които са автопортрет на Антонис ван Дайк, "Покайващият се Свети Йеронимус" на Сандро Ботичели, творби на Тинторето, Рембранд, Питър Паул Рубенс и други майстори на живописта. Спонсори на изложбата са концерните ОМВ и Газпром.

Основни теми на разговорите между президента Владимир Путин и федералния канцлер Себастиан Курц ще бъдат двустранните отношения, както и ключови теми от международната политика, съобщава канцеларията в Кремъл, цитирана от австрийски медии. Ще бъдат засегнати и въпроси на икономическото сътрудничество. С търговски обмен от близо пет милиарда евро Русия се нарежда на 16 място сред най-важните търговски партньори на Австрия.

При посещението през февруари в Москва Себастиен Курц и Владимир Путин съобщиха подкрепата си за запланувания газопровод Северен поток 2, който ще доставя на Европа руски газ през Балтийско море и в чието финансиране ще участва австрийският концерн ОМВ.

Друг заплануван проект е широколентов железен път, който ще свърже Австрия с Транссибирската железница до Китай.

Връзките между Австрия и Руската федерация се преценяват тук като много добри и са определяни като повлияни главно от икономическите интереси. Москва наблюдава със задоволство как австрийски политици на високи позиции засягат в изявления темата за премахване на санкциите срещу Русия след анексирането на Крим, коментират политически наблюдатели. Също така фактът, че Австрия не е член на НАТО и не изгони руски дипломати след аферата с двойния агент Сергей Скрипал се оценяват положително от руската страна.

Вицеканцлерът и министър на спорта на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, ръководител на Австрийската партия на свободата, ще присъства на откриването на световното първенство на футбол в Русия след две седмици за разлика от някои свои европейски колеги. Австрийската партия на свободата е с подчертано добро отношение към Русия и от 2016 година има договор за сътрудничество с партията Единна Русия.

В разговор с австрийската осведомителна агенция АПА посланикът на Русия във Виена Дмитрий Любински е заявил, че Русия високо цени "отговорната позиция на Австрия по въпросите на международния дневен ред", докато руските отношения с ЕС "са върнати много назад". Австрия е заинтересована от "възстановяването на положителен дневен ред и подкрепа на общите проекти за сътрудничество, които имат добри перспективи и са от полза за двете страни", е заявил посланик Любински.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят