Владимир Тодоров: Държавата е безсилна срещу чуждите граждани, които нарушават правилата на пътя

"Държавата е безсилна срещу чуждите граждани, които нарушават правилата на пътя." Това коментира за Радио „Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според него недоволството на протестиращите мотористи е напълно основателно и има няколко проблема, свързани с правосъдната и законодателната система у нас, които са причина чужди шофьори да остават ненаказани.

„Участъкът, в който стана катастрофата, е изключително рисков и имаме проблеми с инфраструктурата. До няколко седмици ще внесем искане до Агенция „Пътна инфраструктура“ за поставянето на разделителни мантинели или ивици в този участък“, посочи Тодоров.

„Друг проблем, който се очертава, е свързан с възможността лице, което се разследва за ПТП, да се укрие“, обясни още председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Според него това е проблем, които касае целия Наказателен кодекс.

„Не може от 5-6 години да се говори, че се укриват обвиняеми и осъдени престъпници напускат страната, а да няма пари – 1,8 млн. лв. за закупуването на тези гривни, които ще решат в общи линии проблема. Подобен случай имаше и с осъдения за убийството на двамата младежи, които загинаха в района на Луковит, където убиецът, който беше осъден на три инстанции, избяга и в момента отново се издирва с европейска заповед за арест.

Третият много сериозен проблем е, че нашата държава е безсилна пред гражданите, които нарушават правилата. Съществува една безумна процедура за санкциониране на чужди водачи, която не работи“, коментира още Владимир Тодоров. Той добави, че трябва да бъдат регламентирани места за легални състезания, за да спрат гонките с автомобили и с мотори. Относно въвеждането на ТОЛ-система у нас Тодоров заяви, че тази система ще повиши събираемостта, ще отпадне необходимостта от стикерите за винетки, застраховка „Гражданска застраховка“ и технически преглед.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България