Владимир Туджаров: През последните десет години износът на храни от България бележи постоянен ръст

Общото нарастване на износа на храни от България през последните десет години е над 120%, като за миналата година той съставлява 7% от общия износ на страната. Това заяви главният секретар на Mинистерство на икономиката Владимир Туджаров на откриването на Изложението FOOD EXPO, което се провежда в Атина, с участието на  компании от близо 20 държави. Това съобщиха от пресслужбата на министерство на икономиката.

През тази година България е почетна страна-партньор в  най-голямото изложение за сектора в южната ни съседка. Страната ни е представена с национален щанд, в който участват 18 български фирми от секторите на хранително-вкусова промишленост - млечна и месна промишленост, производство на олио, брашно, ориз, бисквити, кексове, шоколадови бонбони, консерви, натурални био продукти, минерални води, сокове и безалкохолни напитки, опаковки и др.

Главният секретар на Mинистерство на икономиката  посочи в изказването си, че хранителната промишленост е един от секторите, в които България има най–големи конкурентни предимства. Туджаров  подчерта, че през последните години се отчита ръст на производството на храни и напитки, в страната ни. По думите му производството на храни се осъществява от над 6000 фирми, като близо половината от тях са разположени на територията на Южна и Югозападна България, което е предпоставка за добрите възможности за износ към южната ни съседка.

По време на посещението си в Атина главният секретар на Mинистерство на икономиката  проведе срещи с Вангелис Апостолу, министър на земеделието и храните на Гърция,  и  Константинос Михалос, президент на Атинската търговско-промишлена палата. На тях бяха обсъдени засилване на търговските отношения, мерки за насърчаване на партньорството между компаниите от двете страни, както и възможностите за българските износители за участие в други специализирани търговски панаири и изложения.

Владимир Туджаров изтъкна, че Гърция е традиционен търговско-икономически партньор на България, като през последните години се наблюдава постоянен ръст на стокообмена между двете страни. „Тази тенденция се запазва и през 2017 г.,  като стокообменът отбелязва увеличение от 5.6% и  надхвърля 3 млрд. евро. Отбелязва се ръст, както в износа, така и във вноса“, подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България