Владимир Чуков: Турската офанзива в Сирия говори за преразпределение на влиянието

Турската офанзива в Сирия говори за преразпределение на зоните на влияние. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков по БНТ.

"В момента виждаме една роля на гарантиращите страни - Турция, Сирия, Иран, т.е. преразпределяне на зоните на влияние в самата Сирия. В момента се водят много ожесточени боеве в провинцията Идлип. Там се забелязва силен напредък на правителствените сили, което нямам как да стане без турско знание и неподкрепа на Турция за бунтовниците. Очевидно става въпрос за преразпределението на влиянието в Сирия", каза проф. Чуков.

Колкото и силен да е Ердоган, очевидно се усеща една несигурност, коментира още проф. Чуков. От една страна, виждаме подкрепа от Народнорепубликанската партия, но в същото време много силна бездна се отвори между управляващите и кюрдите, които все повече са изтласкани отвъд турската вътрешна политика.

"В момента сирийското ръководство изцяло прави това, което му казва Москва. Дори сирийската армия не предприема една стъпка без координация на Москва. Няма самолети, така че очевидно нещата са добре координирани. Очевидно е, че кюрдите искат в момента официална руска позиция", каза още.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България