Владислав Горанов: България очаква подобрение на кредитния рейтинг

Владислав Горанов

България очаква подобрение на кредитния рейтинг, заяви днес финансовият министър Владислав Горанов при представянето на финансовата рамка пред Съвета за тристранно сътрудничество .

Той посочи, че бюджетът за 2019 г. е базиран на прогнозите, направени в средносрочната фискална рамка. За догодина е заложен дефицит от 600 млн. лева, а основните приоритети в бюджета са образованието, социалната политика и отбраната.

В социалната политика Владислав Горанов припомни обещаните 40 милиона лева допълнително средства за енергийни помощи и договорените с майките на деца с увреждания: „150 милиона лева допълнително, като те се запазват в следващите години от прогнозния период 2020-2021 г.“.

Здравният министър Кирил Ананиев анонсира друга промяна: „През 2019 г. дейностите за лечение на деца и лечение на български граждани в чужбина преминават на финансиране и управление към Националната здравноосигурителна каса“.

Догодина ще има близо половин милиард повече за здравеопазване, а за първи път субсидията от Държавния бюджет към НОИ ще бъде под една трета от общата сума за обществено осигуряване.

Като цяло финансовата рамка на страната се подобрява, отчете още финансовият министър Владислав Горанов:

„От лятото имаме и добра перспектива от кредитните агенции. Всичко върви добре. Би следвало и бихме могли да очакваме подобряване и на кредитния рейтинг на страната“.

При представянето на бюджета на НОИ социалният министър Бисер Петков обяви, че средната пенсия ще достигне 386 лева от 1-ви юли, което малко над линията за бедност.

През 2019 г. се предвижда минималната работна залата да се увеличи до 560 лева, а максималният осигурителен праг до 3000 лева. По този начин от юли догодина таванът на пенсиите ще достигне 1200 лева.

Въпреки че управляващите бяха обещали отпадане на тавана на пенсиите за новоотпуснатите такива, сега ситуацията е различна.

Пламен Димитров от КНСБ каза, че „нито един български работник следващата година, който работи в условията на трета категория, няма да има таван за неговата пенсия по простата причина, че в момента най-високата е 1100 лева“.

Това обаче не включва пенсионираните военни и част от категорийните работници.

За всички останали ще има „индексиране на пенсиите от 1 юли с 5,7%“, обясни по-рано социалният министър Бисер Петков. Той обеща още тази година да има допълнителни средства за хората, получаващи енергийни помощи, а финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че е възможно да има коледни добавки.

„От трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестяванията, което да даде възможност на правителството в тази посока“, каза Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България