Владислав Горанов за хакерската атака: Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, днес нямаше да имаме този казус

Владислав Горанов

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много позле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Лице в лице" по bTV. по повод хакерската атака срещу Националната агенция за приходите.

"Това, което можем да кажем със сигурност, е, че 3% от общата база данни е разпространена във файловете, които изтекоха в публичното пространство", обясни той.

"Тук не искам да влизам в конспиративни теории дали има намесени правителства в тази история. Доколкото съм запознат с изтеклите данни, няма консистентна информация, за да се извършват опити за злоупотреби. Няма загубена информация, и няма унищожена информация и държавата ще може да продължи да изпълнява своите функции", коментира още Горанов. "Ние изпълнихме ангажимента си по Закона за защита на личните данни. Ролята на държавата и проверките, които ще правим, е да преценим имало ли е нехайство, за да се стигне до това. Информация на Пентагона беше изнесена - т.е. никой не е защитен, без това да е извинение, разбира се", заяви той.

"Коментирахме с премиера, че от мен се очакват решения и събираемост, а не оставки. Колкото повече се развива електронното управление, толкова повече уязвимостта на машините ще нараства. Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, днес нямаше да имаме този казус. Много разузнавания на западните служби се върнаха в аналоговия свят", заключи Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България