Владислав Горанов: Има възможност за увеличение на минималната заплата

Според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

„Аргументите на работодателите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание, въпросът е на баланс и на какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната“, каза министър Горанов.

Той посочи, че според тях част от демографските проблеми са свързани със заплащането в страната, бизнесът трябва да е активен, за да се задържат работещите хора в България.

Според Горанов в различните години се е проявявало напрежение между синдикати и работодатели, когато трудът и капиталът имат различни интереси.

„Ролята на правителството е да се опитаме да моделираме този процес“, каза Горанов. "Ако не успеем да постигнем общо решение как да бъде променяна минималната работна заплата, тогава правителството ще си изпълни Кодекса на труда и ще я определи, търсейки диалог с работодателите и синдикатите“, допълни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика