Владислав Горанов: Радев е приел ролята на опозиционен лидер, но понякога с това вреди

Снимки: Денислав Стойчев

Румен Радев е приел ролята на лидер на опозицията и, за съжаление, понякога с това вреди, заяви финансовият министър Владислав Горанов по БТВ. По думите му това става ясно от съпоставките, които Радев е направил за различни теми през вчерашния ден.

"Вреди на това, заради което ни упреква - примерно, той изрече преди време, вероятно лошо посъветван от някой от експертите, които работят в президентството, че външните инвестиции в България спадали съществено, нещо, което не е вярно нито фактологично, нито номинално", посочи Горанов. И допълни: "Повод за радост е всяко подобряване на външните оценки за държавата и не съм съгласен с позицията на Радев, че ние трябва да се вглеждаме в собствените си пръсти на краката и да не разчитаме на външните оценки, които са максимално обективни и за които много държави полагат много усилия".

С подобно говорене, с което основна цел е да отричаш всички добри постижения на правителството, ти всъщност влияеш на бизнес климата, каза още Горанов.

Защото, ако представителят на най-сериозната институция, канонизиран от Конституцията като държавен глава, по цял ден хули собствената си държава и отрича нейните достижения, как да погледне един външен инвеститор на този процес или на тази оценка за съответната държава.

Предстои да се преизчисли размерът на партийната субсидия, каза още финансовият министър и допълни, че сумата ще бъде съобразена с основните нуждите на политическите сили. "Възложено ми е от премиера тепърва да извърша анализ колко е нормалния размер за партийните субсидии и какво трябва да е предназначението им, за да се избягват спекулации, че с парите на данъкоплатците партиите се разпореждат неправилно", посочи той.

По думите на горанов на няколко заседания с коалиционния им партньор - Обединени поатриоти, е обсъждан размерът на партийната субсидия. Патриотите били на мнение, че малките партии трудно ще се справят с това ниво на финансиране.

"Подобни предложения се дебатират от мига, в който се взе решение за съобразяване на размера на субсидиите с референдума. По време на дебата в пленарна зала няколко пъти се повдигна въпросът от страна на колегите от ОП дали ние бихме подкрепили едно различно решение. Нашата позиция остана непроменена и това се видя с гласуването", посочи Горанов.

Той акцентира, че позицията на ГЕРБ е била категорична, но са се съгласили на компромис, за да спасят приемането на Бюджет 2020.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика