Власт и опозиция се събраха за общините

Уеднаквяват съдебната практика за необходим кворум

Спешна промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация са внесени от депутати от всички парламентарни групи. А поводът за толкова голям консенсус се оказали различни решения на съдилищата относно кворума в общинските съвети. Текстовете ще бъдат разгледани още тази седмица в комисии, за да може възможно най-бързо да гласуваме поправките и в пленарна зала, каза вчера пред „Труд“ Искрен Веселинов, председател на комисията по регионална политика.

Законопроектът е подкрепен от депутати от ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. Шефовете на местните парламенти по места алармирали преди месец в народното събрание, че случаите, в които решенията на общинските съвети се отменят в съда, са зачестили. И работата на кметствата по места е буквално минирана от делата. „В последно време отделни съдилища приемат, че ако общински съвет се състои от 11 съветника, то половината на тях е 5,5, а това число не е цяло такова. И следва, че е необходим още един глас, а така се получава 6,5, като след закръглянето му се получава числото 7. И според съответния състав на съда решенията следва да се вземат със 7 гласа, а не както са гласувани от местния парламент – с 6“, даде пример с правния абсурд Искрен Веселинов. И допълни, че така се създава несигурност в стабилитета на актовете на общинските съвети. „Целта е да изключим субективната преценка и да се уеднакви съдебната практика по отношение на необходимия кворум, особено при малките общински съвети, посочи още Искрен Веселинов.

Поправките определят изрично, че „повече от половината от общия брой на съветниците е налице, когато броя на присъстващите на заседанието общински съветници е по-голям от останалата част от общия брой съветници“.

Пак в нова алинея в член 27 се създава определение, че „решенията са приети с мнозинство повече от половината от присъстващи съветници, когато броя на гласувалите „за“ съветници е по-голям от останалата част от присъстващите на заседанието“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика