Влизаме в болница за 10 минути с пръстови отпечатъци

До 10 минути отнема регистрацията в болница след въвеждането на системата с пръстови идентификатори, която от днес вече е задължителна за всички лечебни заведения. Нововъведението забавя работата на регистраторите, но в най-големите столични болници денят премина спокойно и допълнителни опашки не се образуваха, показа проверка на „Труд“.

„Нашата болница е от тези, при които пръстовата идентификация стартира пилотно още през юли. Всяко нововъведение поражда дребни проблеми, но в момента системата работи достатъчно добре, ефективна е и над 98% от пациентите са обхванати. Имаме само три случая на хора, отказали регистрация. Тогава се вика представител на здравната каса, който верифицира присъствието на този пациент в лечебното заведение“, заяви пред „Труд“ д-р Николай Добрев, директор „Медицински дейности“ на УМБАЛ „Света Анна“. Той обясни, че първоначалната регистрация отнема до 10 минути, но при повторно постъпване тя става за 1 минута.

Регистраторите отчитат проблеми при вземането на отпечатъци на някои пациенти, като то става най-трудно при възрастните хора, които имат по-груба и изтрита кожа на ръцете.

„Идентификацията не при всички пациенти става от първия опит. Често се налага да се опитва по няколко пъти, особено при хората над 80 г. или ако пръстите са влажни“, разказа дежурният регистратор в УМБАЛ „Св. Анна“ Ангелина Валевичарска.

В Университетска болница „Софиямед“ също заявиха пред „Труд“, че до момента няма регистрирани проблеми със системата, няма забавяне в регистрацията на пациенти и образуване на опашки.

В най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“ също не се образуваха опашки в първия ден от задължителното въвеждане на новата система.

 

Москов: Който не даде отпечатъци, ще плаща

Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация. Какъв ще бъде той, ще реши здравната каса, след като се събере достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти, заяви здравният министър Петър Москов по повод новата задължителна система.

Той обясни, че когато пациент откаже да даде отпечатъци, касата ще организира проверка и неин екип ще бъде в лечебното заведение до един час.

„В момента сме в процес на набиране на количество пациенти, които евентуално биха искали различен вид идентификация. Ако трябва да направим такава за 100 души, които до този момент са отказали, това ще струва определени пари", добави Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве