Вложиха близо 300 000 лева в реконструкция на храм, строен от ученик на Колю Фичето

С 46 000 лева са реставрирани стенописите и църковната утвар

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” във великотърновското село Плаково е напълно ремонтирана като в обекта са вложени общо 291 800 лева. Това съобщи кметският наместник Петя Кънчева.

Храмът е паметник на културата от местно значение и е дело на ученик на Колю Фичето. Църквата е ремонтирана в продължение на няколко години, като Министерството на културата осигури за нея над 200 000 лева.

Направена е реконструкция на камбанарията, а с целево финансиране са извършени консервационни и реставрационни дейности върху общо 26 храмови икони. Иконите са възстановени от екип от реставратори от Регионалния исторически музей във Велико Търново под ръководството на Диана Тотева, главен уредник в отдел "Християнско изкуство".

С транш от 46 000 лева от МК пък бе завършена реставрацията на църковното обзавеждане, което представлява комплекс от културни ценности. Реставрирани бяха религиозните сцени върху иконостаса - сцената „Разпятие”, със Света Богородица и Свети Йоан Богослов, както и цикълът „Шестоднев”.

Оригиналния си вид възвърнаха също владишкия трон и храмовият проскинитарий.

На базата на още един проект за 45 800 лева, подготвен от кметството, през миналата година културното ведомство обезпечи финалните ремонтни дейности.

"Бяха укрепени двата малки свода, почистени и реставрирани стените, подменена ел. инсталацията, бе ремонтирано стълбището към камбанарията, монтирани нова врата и прозорци, и плочникът пред храма също беше обновен", разказа Петя Кънчева.

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” е осветена през 1847 г. Тя е построена върху основните на стар храм и е дело на ученик на майстор Колю Фичето. Иконостасът е създаден от тревненски майстори и е един от малкото, които са запазени в автентичния си вид. Автори на иконите са Симеон Симеонов, зограф Досю Коюв от Трявна и Никола Илюв от Търново. Всички творби са изпълнени в темперна техника върху дървена основа. Те са рисувани в периода 1846-1850 г. Той представлява безценен паметник на тревненското възрожденското резбарско и зографско изкуство.

"След като приключи напълно ремонта през декември миналата година, обновеният храм посрещна миряни още на Стефановден", сподели Петя Кънчева.

Предстои неговото официално освещаване след мащабния ремонт.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"