Вложиха над 10 000 лв. в обновяване на детското отделение в Горна Оряховица

Вложени са над 10 000 лв в обновяване на детското отделение на МБАЛ "Св.Йоан Рилски" в Горна Оряховица. Напълно е ремонтираното  сервизно помещение в педиатрията, което ще бъде открито на 15 октомври.

Ремонтът на санитарните възли е финансиран изцяло с дарителски средства. На символичното тържество в болницата в железничарския град, освен персонала на отделението ще присъстват и представители на немската благотворителна организация "Помощ за България", която е предоставила основната сума. За откриването ще дойдат председателят на организацията Юрген Мюлер и съпругата му.

Преди да бъдат ремонтирани, санитарните възли в отделението са били в окаяно състояние. Те са създавали риск Детското отделение на болницата да бъде закрито. Директорът на горнооряховската лечебница д-р Иван Иванов е потърсил съдействие от немската благотворителна организация от провинцията Баден Вюртемберг, с която има лични контакти от 13 години.

"Немските ни приятели се занимават с благотворителност от много години. Преди работеха за България чрез немския червен кръст, но след като станахме членове на ЕС и вече чрез системата на Червения кръст не се допускаше хуманитарно подпомагане на страната ни, те основаха своя неправителствена организация, за да продължат да помагат", обясни д-р Иванов.

"Помощ за България" е подпомагала както деца в неравностойно положение или с увреждания от Великотърновска област, така и институции и социални заведения. Германците подкрепят ежегодно и социално слаби пенсионери в Елена, като им осигуряват допълнителна храна през зимния сезон. Големи дарения са правили и на дома в село Илаков рът, а по-късно и на защитеното жилище там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България