ВМА: Жена е с опасност за живота, други двама са в тежко състояние

Една жена е с опасност за живота, а двама остават в тежко състояние след катастрофата край село Микре, съобщи на брифинг началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски за настанените трима пострадали от катастрофата край село Микре .

„В нашата болница са докарани трима пациенти, които са тежко ранени и един в нашата плевенска болница, който е с леки травми на 47 години. По-скоро при него проблематичен е стресът и високото кръвно налягане, но колегите ще се справят. Той е без опасност за живота. В реанимация в момента имаме трима болни, двама от които са в съзнание и най-тежко пострадалата, за която стана въпрос снощи, е в доста тежко състояние. Тя е с политравмента фрактура на лицевите кости. Няма нито една лицева кост, която да е здрава. Има счупване на черепа в мозъчната част с мозъчна контузия. Оттам надолу има контузионен бял дроб, доста сериозен. Могат да произтекат доста сериозни проблеми“, коментира проф. Мутафчийски.

По думите му кървенето е спряло, а то е било доста съществено, защото още в Ловеч се е наложило преливане на пет сака кръв и плазма. „Тук е продължено преливането с още 4 сака кръв и три плазма. Преодоляно е шоковото състояние, но болната е с много тежка фрактура на таза. Тепърва очакваме развитие на усложнение и то най-вече на белия дроб. Има реална опасност за живота ѝ, но е в тежко стабилизирано състояние. Предстоят ѝ множество оперативни интервенции. По отношение на счупванията на скелетните кости, както и на лицево-челюстните, които в никакъв случай няма да могат да се преодолеят с една единствена оперативна интервенция. Предстоят серийни операции“, допълни той и уточни, че следващият пострадал е 74-годишен мъж с рана на скалпа.

„В момента е в стабилизирано състояние, контактен и съвсем адекватен. Има тежка фрактура на таза, за която ще предстои оперативно лечение“, добави проф. Мутафчийски.

„Третата пострадала е жена на 56 години с лека мозъчна контузия, лека рана в областта на главата, но има серийни фрактури от трето до седмо ребро в лявата гръдна половина с частичен излив, както и счупване на лопатката, което е белег, че е сериозна травма в областта на гърдите, защото това е кост, която много трудно се чупи. Имаме повишено внимание по отношение на развитие на усложнение на белия дроб. И при нея имаме счупване на лява тазобедрена става. На нея й предстоят оперативни интервенции“, каза още той.

На този етап нямаме искане за докарване на още пострадали от катастрофата край с. Микре във ВМА, допълни началникът на ВМА. „Нашият екип в Плевен се отзова първи в болницата, поради близкото разстояние. Това е едно преимущество за ВМА, че имаме болници на много места в страната и можем да покрием територия във всяка една точка на България за бързо време. Изпратихме реаниматор и сестра, защото при такива тежки травми и пострадали, именно те са ключовите хора при овладяване на тежкото състояние, защото и да се изпрати хирург или травматолог, той нищо не може да направи. Всъщност тежката травма е визиологична катастрофа на организма, а не просто анатомични счупвания на отделните кости. Затова реаниматорите са ключови в първите часове в решаването на проблемите на тези ранени и поддържането на жизнените им функции“, коментира той и уточни, че когато екипите са дошли от София, вече те са се заели с транспорт на пациенти към плевен.

„Те транспортираха двама – единият към нашата болница в Плевен, а другият със счупване в областта на гръбначния стълб с реална опасност за компресия на гръбначния мозък в университетската болница в Плевен, където неврохирургичен екип ги очакваше. Нямам информация за него“, допълни той.

Ръководителят на Клиниката по интензивно лечение във ВМА доц. Евелина Одисеева уточни, че действително двамата пациенти – мъжът на 74 години и жената на 56, са в стабилизирано състояние без опасност за живота, но третата пациентка, най-тежко пострадалата, е с реална опасност за живота.

„Беше в шок, много тежък транспорт. Когато е доведена тук, е била в стабилно състояние и след като са обработени раните и са направени тези манипулации, постепенно тя вече е извън шока. Така или иначе си остава в тежко състояние с реална опасност за живота. Два екипа пътуваха за Ловеч и помогнаха на колегите в ловешката болница за обработка и транспортиране на пациентите. Тук в болницата ги очакваха още 4 екипа. Имаше много хора. Всички бяха много ангажирани“, заяви доц. Одисеева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България